Schermloze Avonden (70)

Muziek: Wachet Auf, ruft und die Stimme van Johann Sebastian Bach, gespeeld op klassieke gitaar door Jan Depreter

24 November 2021

Bach’s huismuziek en Paola’s opstand tegen sekstoerisme

Schermloze Avond Zeventig. Numerologisch betekent dit contemplatie, spiritualiteit, rust, gevoeligheid, mystiek, meesterschap en sympathie. Wel, dat kunnen we in deze tijd goed gebruiken. Kortom we zijn een behoorlijk eind op weg in de tweede jaargang.

Keek op de Week: Ik sla een keertje over.

Muziek in de Luie Stoel: De plaat stond bij het eten al op en speelt lekker door: JS Bach Klavierbüchlein, een interessante set gitaararrangementen uit het Klavierbüchlein für Anna Magdalena Bach. Anna Magdalena Wilcken (1701-1760) was een professionele zangeres en de tweede vrouw van Johann Sebastian Bach (1685 – 1750. Ze hadden een gelukkig en zeer kinderrijk huwelijk, wat haar ongelukkigerwijs niets opleverde toen Bach eenmaal gestorven was. Er ontstond onenigheid in de familie en ze stierf naamloos in armoede.

Bach verzamelde in het Klavierbüchlein een aantal (bewerkingen van) stukken van eigen hand en van andere componisten uit zijn tijd als oefening en huismuziek voor zijn vrouw. Daardoor bevat het naast wat ernstiger stukken ook luchthartig materiaal, zoals het bekende Menuettenpaar in G. Als achtergrondmuziek horen jullie een gitaarbewerking van Wachet Auf ruft uns die Stimme, een koraalmelodie die niet alleen aansluit op de komende adventstijd, maar ook op de dringende noodzaak wakker te worden bij alle agenda 2030 achtige ontwikkelingen die we nu meemaken.

Boek op Schoot en Verhaal voor het Slapen Gaan: Ik was eerst van plan om een paar hoofdstukken te lezen uit een boek over mindfulness. Echter, mindful worden lukt me niet, dus ga ik verder met de avonturen van de Venetiaanse Commissaris Brunetti.

Ik lees De dood van een Maestro uit. De dirigent Wellauer is door vergiftiging om het leven gekomen. Brunetti onderzoekt zijn leven bij het onderzoek van de moord en komt erachter dat de dirigent gek was op meisjes van een jaar of tien. Een van die meisjes kwam om het leven na een abortus. Hij haalde dezelfde streken uit bij de dochter uit het vorige huwelijk van zijn laatste vrouw. Zij kwam erachter en besloot hem te straffen met zogenaamde vitamine-injecties die in werkelijkheid een stof bevatten die zijn gehoor vernietigde, een enorme straf voor een musicus. Toen hij daarachter kwam, probeerde hij zijn vrouw erin te luizen met zelfmoord die op vergiftiging leek. Brunetti moet kiezen tussen oplossen van de moord en vrijuit laten gaan van de dader, omdat anders haar dochter weer met de verkrachting wordt geconfronteerd. Hij kiest voor de levenden.

Tikkie actueel… dat injectiegedoe. Brrr…

In het volgende boek Fatalita gooit Paola, de vrouw van Brunetti uit protest tegen de daar verkochte seksreizen naar Thailand en Cambodja de ruiten van een reisbureau in. Dit brengt aardig wat spanning in hun huwelijk, omdat binnen de kortste keren de pers er bovenop zit. Dan wordt de eigenaar van het reisbureau vermoord en Brunetti krijgt de zaak ondanks het feit dat hij door zijn superieuren op administratief verlof is gestuurd. Hij is extra gemotiveerd omdat het gevaar dreigt dat zijn vrouw verantwoordelijk wordt gesteld voor de moord.

Zijn onderzoek brengt hem in de schimmige wereld van seks met minderjarigen in het buitenland en natuurlijk (we zijn in Italië) bij de Mafia.

Paola heeft met haar afkeer van pedofielen en geile mannetjes die in het buitenland jonge meisjes of jongetjes gaan “afwerken” een duidelijk punt. Seksualiteit hoort plaats te vinden tussen mensen in een gelijkwaardige affectieve relatie. Die gelijkwaardigheid is er zeker niet tussen (kleine) kinderen en volwassenen. In Nederland geldt een seksuele meerderjarigheid van 16 – 18 jaar, waarbij ook het leeftijdsverschil van de partners een rol speelt. Een VVD-minister, Korthals-Altes, heeft in de jaren tachtig geprobeerd die grens naar 12 jaar te verlagen, als er tenminste sprake was van wederzijdse instemming. Dat is er niet doorgekomen, gelukkig.

Kinderen, daar moet je afblijven. Zij moeten zelf de gelegenheid hebben om te ontdekken wat seks betekent en welke context daarbij hoort, en zeker niet met “hulp” van ontuchtige lieden die een nogal eenzijdige benadering van gelijkwaardigheid hebben.

Toen bekend werd wat Marc Dutroux op zijn kerfstok had, werd een verband vermoed via een pedo-netwerk met hogere kringen die hem als hofleverancier van kinderen beschouwden. Ook de zaak rond justitie-top ambtenaar Demmink bracht de nodige beroering en is nooit opgelost. Het is wel zeker dat misbruikaffaires vaker voorkomen, als je bekijkt wat er rond geestelijken de afgelopen jaren allemaal boven tafel is gekomen na jaren van doofpotpolitiek. Ik neem zonder meer aan dat dit misbruik in andere kringen net zo goed voorkomt. En dat daar ook doofpotten de deksels vast hebben zitten.

Het is belangrijk dat dit soort zaken stevig wordt aangepakt, want dit misbruik is een aanslag op zowel de lichamelijke als geestelijke integriteit van de zwakste partner.

Ik ben dus benieuwd hoe dit verhaal van Brunetti afloopt.

Gitaar op Schoot: Ik pak de Contreras en doe een poging om de resterende Etudes uit de Gitaarschool van Mertz op te nemen. Dat mislukt, ik ben een tikkie onrustig. Volgende keer beter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven