Schermloze Avonden (76)

Muziek: Tears in Heaven van Clapton van het album Solo Guitar van Søren Bødker Madsen

19 Januari 2022

Nep Persco, The Voice en Leer Denken!

Schermloze Avond Zes en Zeventig. Ik denk dat ik wel weer op schema kom na een paar weken schrijfpauze.

Keek op de Week: Twee opvallende zaken deze week, de nep-persconferentie in de Telegraaf en het Me-too schandaal van The Voice of Holland.

De Telegraaf gleed behoorlijk uit met het aankondigen van een ingelaste persconferentie waarin bijna alle coronamaatregelen zouden worden afgeschaft. Lauw Loenen dus, een opvallende actie om het volk verder te demoraliseren. Ik had al geen hoge pet op van De Telegraaf en dit akkefietje bevestigt dat weer.

The Voice of Holland blijkt een duidelijk verlengstuk van de Gooise Matras met het bekend geworden seksueel grensoverschrijdend gedrag van showmedewerkers en een aantal mannelijke juryleden. Het is goed dat het boven tafel komt, maar zou het ook echt stoppen? Een business die zo is gebouwd op uiterlijke schijn dat heupwiegen met een lekker kontje blijkbaar het beslissingscriterium is om iemand voor de camera’s te nodigen. Ach, ik kijk ook al heel lang geen tv meer. Terecht, dus.

Opvallend is de belangstelling voor deze zaak terwijl andere zaken die duidelijk stinken, zoals de affaire Demmink en de machtsspelletjes in kabinet en politieke partijen totaal buiten zicht blijven. Ik denk dat daar ook grensoverschrijdend gedrag heerst, ook op moreel vlak. Wat is er gebeurd met de toeslagenaffaire? Wat is er gedaan aan de rottigheid van onverantwoorde investeringen door bonzen van woningbouwcorporaties waarvan de schulden al jaren lang de sociale woningbouw frustreren? Een parlementaire enquete met vernietigend rapport heeft weinig gedaan aan deze misstanden.

Tja, er blijft niet veel over om naartoe te gaan. Ik boycot ook het Rijksmuseum al nadat bekend werd dat ze een Rembrandt voor 175 miljoen van de Rothschilds willen kopen van onze belastingcenten. De al zo rijke Rothschilds worden nog rijker en wij worden weer armer. Ik vind het sociaal onacceptabel dat er zoveel geld in een museum wordt opgehangen waarvoor je nog flink moet betalen ook. Bouw er huizen van voor sociale woningbouw.

Muziek in de Luie Stoel: Opnieuw een cadeautje van mijn gitaarvriend Ole Thestrup Pedersen: Solo Guitar van Søren Bødker Madsen, een heel leuke verzameling van arrangementen van klassiek en pop en een aantal eigen composities. Bij de klassieken treffen we onder meer Badinerie van Bach en Adagio van Albinoni, pop is vertegenwoordigd met onder anderen Tears in Heaven van Clapton en Stairway to Heaven van Led Zeppelin. De eigen composities zijn ook het luisteren waard. Als achtergrondmuziek krijgen jullie Tears in Heaven.

Boek op Schoot: Ditmaal weer een serieus boek: Leer Denken! van Mieke Mosmuller, filosofe en homeopathisch arts. Ze viel me vorig jaar op door een serie video’s over Corona waarin ze op rustige en integere wijze de vloer aanveegde met het overheidsgestuurde corona narratief van maatregelen, mondkapjes, vaccinatiedwang en discriminatie van degenen die zich niet tot het oneindige willen laten boosteren. Ze heeft een aantal interessante boeken geschreven, waarvan ik inmiddels een paar gelezen heb. Geen lichte kost, maar interessant.

Leer Denken! is een serie oefeningen om waarheidsvindend en zelfstandig te leren denken. Het is geen boekje dat je in een avond doorleest, want een heldere denktrant waarbij je niet direct beïnvloed wordt door narratieven van anderen is iets dat in deze tijd van moderne media de nodige training vraagt. Maar ja, juist de coronacrisis heeft aangetoond hoe hard zelfstandig denken nodig is. Dus ik begin ermee, je bent nooit te oud om te leren.

Gitaar op Schoot: Ik doe een poging om een aantal Etudes van Mertz op te nemen. Na de derde had ik de knollen op. Volgende keer meer, maar vanavond de microfoons verder maar even uit.

Verhaal voor het Slapen gaan: De serie Brunetti-detectives van Donna Leon is behoorlijk lang, ik ben er nog niet door. In De Stille Elite wordt een leerling van een elitaire school bungelend aan een touw gevonden. Het lijkt zelfmoord, maar is dat uiteindelijk niet. De leerling is de zoon van een politicus die zich afzet tegen malversaties met budgetten van overheidsuitgaven. Daar zijn de profiteurs niet van gediend. Brunetti vindt uiteindelijk de dader, maar die weet geholpen door een advocaat en machtige vriendjes buiten schot te blijven. En zo blijft alles weer even rot als het was. Deprimerend!

In Verborgen Bewijs wordt een oude vrouw in haar appartement vermoord. Men verdenkt de Roemeense huishoudster die op de vlucht voor de politie om het leven komt. Case closed? Dan krijgt Brunetti aanwijzingen dat de Roemeense het niet gedaan kan hebben. Hoog tijd voor onderzoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven