Schermloze Avonden (78)

Muziek: The Gates of Dawn van het album Once in a Red Moon van Secret Garden

2 Februari 2022

Op naar het pensioen en Leer Denken!

De acht en zeventigste Schermloze Avond op een bijzondere datum: 2-2-’22. Ik herinner me dat iemand met alle gewend wilde trouwen op 1-2-‘3 in deze eeuw. Dat ging dus een-twee-drie naar het altaar.

Keek op de Week: Ditmaal een bijzondere dag voor mij: 1 Februari was mijn laatste werkdag na 40 jaar en twee maanden. Ik ga in de aanloop naar mijn pensioen en maak mijn overgebleven vakantiedagen op.

Dat werd trakteren, de laatste dingen doen en nog een rondje maken om persoonlijk afscheid van mensen te nemen. Je merkt duidelijk dat het thuiswerkregiem de aanwezigheid op het bedrijf vermindert, dus een groot aantal trof ik niet. Goed, daar had ik afscheidsmailtjes voor geschreven. Eind April lever ik mijn laptop in en maak ik mijn locker leeg. Misschien een afscheidsfeestje (alleen zonder QR-codes!).

Opvallende actualiteiten? Tja, het Truckersprotest in Canada baart opzien en veroorzaakt in andere landen soortgelijke initiatieven. Het wordt ook hoog tijd dat zaken als de QR-code gaan verdwijnen. Ongelukkigerwijs is het spoedwetje toch weer verlengd, een kwalijke zaak, zogenaamd om een “gereedschapskistje” voor maatregelen tegen toekomstige pandemieën.

Met het soort maatregelen dat we hebben gezien, wordt het middel echter wel erger dan de kwaal. Dat alles op basis van voorspellingen met modellen waarvan men a priori aangeeft dat ze een grote mate van onzekerheid bieden. En dat argument wordt dan tevens gebruik om de zorg NIET op te schalen. Apart, nietwaar? Dus vrijheidsbeperking is het parool, handhaven maar, en oplossingen worden afgewimpeld. Stof voor een nieuw complotje…

Muziek in de Luie Stoel: Ditmaal Once in a Red Moon van Secret Garden. Deze band is een samenwerking van de Ierse violiste Fionnuala Sherry en de Noorse pianist/componist Rolf Løvland. Secret Garden is actief vanaf 1995, ze maakten een goede start door het Eurovisie Songfestival te winnen. Uiteraard spelen ze niet alle instrumenten zelf, de band heeft verscheidene gast- en studiomuzikanten. Ze maken rustige veelal instrumentale muziek. Once in a Red Moon is zodoende een album met rustige muziek. Achtergrondmuziek voor dit blog wordt Gates of Dawn.

Boek op Schoot: Ik heb Leer Denken! van Mieke Mosmuller toch helemaal uitgelezen om vooraf het concept te snappen. Het eerste deel handelt over de wijze van observeren zonder invloed van meningen en overtuigingen. Het tweede deel gaat over het denken en waarheidsvinding op basis van die observaties. De strijd tussen de mening, de overtuiging, het geloof en de waarheid. Daarbij komen naast Boeddha Plato, Aristoteles, verrassenderwijs Goethe en Rudolf Steiner kijken.

Aan het einde van het boek noemt zij een periode van drie maanden om de oefeningen in goede opbouw te doen, op voorwaarde dat je ze dagelijks doet. Ik begin dus gewoon opnieuw.

Gitaar op Schoot: Ik slaag erin om de laatste drie Etudes van het setje van Mertz op te nemen. De laatste moet misschien over, de overige twee zijn goed. Ik merk dat het flink wat oefening vereist om met zelfvertrouwen op te nemen. Goed, daar nemen we de tijd voor.

Verhaal voor het Slapen Gaan: In Vertrouwelijke Zaken blijkt de vermoorde vluchteling uit Afrika een fortuin aan diamanten in zijn bezit te hebben en banden te hebben met een Angolese verzetsbeweging. Uit het verhaal wordt duidelijk dat hij door de Italiaanse geheime dienst is geëxecuteerd in ruil voor interessante concessies op zeldzame grondstoffen in Angola. Daarom wordt Brunetti van de zaak gehaald, men wil helemaal geen dader vinden. Een bekende en onethische voor wat hoort wat situatie die regelmatig op het politieke wereldtoneel lijkt te spelen. Wederom een pessimistisch einde van het verhaal met als troost dat de diamanten de overheid niet in handen vallen. Het geld daarvoor komt ten goede aan een organisatie die iets doet voor de vluchtelingen.

In Vriendendienst krijgt Brunetti bezoek van een ambtenaar van Bouwzaken. Deze verklaart dat zijn appartement officieel niet bestaat en volgens de regels gesloopt zo moeten worden met een fikse boete. Tja, in Italië regel je dat soort zaken meestal via “vriendendiensten” en de verleiding is zelfs voor de wetsgetrouwe Brunetti erg groot. Dan krijgt die ambtenaar een “ongeluk”, hij valt van de steiger en overlijdt. Brunetti bijt zich er in vast en komt in aanraking met het schimmige wereldje van geldschieters en woekeraars.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven