Schermloze Avonden (79)

Muziek: Rêverie van het album Opus van Schiller

9 Februari 2022

Grensoverschrijdend gedrag, inlezen en streaming

Schermloze Avond Negen en Zeventig. Deze rubriek is qua afleveringen al een hele tijd koploper op dit blog. 79 blijkt het 22e priemgetal te zijn in de lijst, het past prima bij dit jaar.

Keek op de Week: Mijn eerste vrije week op weg naar mijn pensioen. Vorige week dinsdag was mijn laatste werkdag. Ik blijk zonder wekker tot acht uur in mijn bed te kunnen blijven liggen. Een heel verschil met het alarmsignaal op kwart over zes! Het rustig ontbijten bevalt me. Ik moet de routine van lichaamsbeweging nog opbouwen.

De dickpics van Marc Overmars waren uitgebreid in het nieuws deze week. Weer eens wat anders dan coronastatistieken. Ik had weleens van deze opmerkelijke maar waanzinnige hobby gehoord. Ja, ik krijg dan het beeld van een ietwat moeilijke pose met een mobieltje tussen de benen met de camera op maximale zoom om de paddenstoel zo groot mogelijk in beeld te krijgen. Nee, een schaalverdeling in centimeters ontbreekt meestal.

Een ongelooflijk simplistische gedachte dat vrouwen zich daardoor aangetrokken en/of gemotiveerd zouden voelen. Kruisreclame… Het is goed dat dit soort misplaatste machtspraktijken aan de orde komen. Een mooie voorbereiding voor de openbaarmaking van kindermisbruik in bepaalde machtskringen op de wereld.

De motie tegen 2G is warempel aangenomen. Betekent dat nu het einde van de coronapas of niet? We zijn pas zeker als ook dat verrekte coronaspoedwetje van de baan is. Door mijn mediaminderen heb ik de statistieken overigens niet bijgehouden. Wat me wel opvalt, de coronascoreborden verdwijnen naar de achterpagina’s.

Muziek in de Luie Stoel: Deze week pak ik Opus van de Duitse synthesizergroep Schiller. Er zijn al meerdere popgroepen geweest die klassiek materiaal hebben bewerkt, ik noem in deze context Ekseption, The Nice en Emerson, Lake and Palmer, maar Schiller doet het toch op eigen wijze, zij het met enige vrijheid in het thema materiaal.

Het blijft in ieder geval allemaal redelijk rustig, er zitten geen Deejay Trance interpretaties tussen. Het album bevat twee Cd’s, eentje met rustige bewerkingen en eentje met interpretaties met een meer experimenteel karakter. Die doen me aan Klaus Schulze en Tangerine Dream denken. Achtergrondmuziek wordt Rêverie van Claude Debussy.

Boek op Schoot: Ditmaal pak ik eigen werk: Het Geheim van de Stamboombouwer. Ik schreef het eerste deel van het verhaal als pensioencadeau voor een collega met een grenzeloze hartstocht voor stamboomonderzoek. Ik maakte het af in April vorig jaar met het idee dat ik het vervolg zou schrijven als ik met pensioen ging. Wel, om dat voor elkaar te krijgen, moet ik me eerst inlezen in de geschiedenis van de smidszoon Gaid en de dorpswijze en genezeres de Vala Lidwijne die speelt in een post-apocalyptisch Twente.

Gaid heeft een grote passie: Hij wil weten hoe de stambomen die aan de rivier bij zijn dorp staan wortelen en waarom ze zo’n invloed hebben op hun leven middels het stelsel van De Gebruiken. Dat brengt hem op het terrein van een taboe waar de Vala Lidwijne hem met enige terughoudendheid meer over kan vertellen. Waarom zijn de Gebruiken zo strikt, wat hebben hun bedenkers, de Stamboombouwers, daarmee voor ogen gehad? Was dat werkelijk nodig om aan de wereldcatastrofe van de Grote Vloeden te ontkomen?

Zodra ik weer in het verhaal zit, ga ik verder met het vervolg.

Gitaar op Schoot: Ditmaal een stukje technologie. Ik heb wat spullen gekocht om live te kunnen streamen op gitaarevenementen. Ik wil in ieder geval met streaming experimenteren, misschien als mogelijkheid om wat contacten te leggen. Er zijn mensen die streaming sessies organiseren met programma’s zoals Zoom. Zodoende heb ik een audio interface gekocht voor mijn condensatormicrofoons en kijk ik filmpjes om te zien hoe je alles moet instellen. Een webcam had ik al, maar daar zat niet zo’n bijster best microfoontje in.

Kijken wat het wordt!

Verhaal voor het slapen gaan: Vriendendienst kent weer een frustrerend einde voor wat betreft de dader van de moorden. Die blijkt een zwakbegaafde man te zijn, een nazaat van een adellijke familie, die de eer van de familie met een moord moest redden. Gelukkig voor Brunetti worden de problemen rond zijn niet bestaande appartement wel opgelost.

In Dodelijke Conclusies sterft een vrouw aan een hartaanval. Haar lichaam toont echter mogelijke sporen van geweld en uit haar huis missen zaken. Bij leven gaf de vrouw onderdak aan vrouwen die het slachtoffer waren geworden van huiselijk geweld. Brunetti vermoedt dat er meer achter de zaak steekt dan zijn superieuren willen vermoeden en gaat op onderzoek uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven