Schermloze Avonden (83)

Muziek: Allegretto uit Pièces de Société Op. 33 van Fernando Sor gespeeld door Nicola Japelli

9 Maart 2022

ContraRussie, Maatschappijstukjes en Jezelf Zijn

Schermloze Avond Drie en Tachtig. Het valt me mee dat ik de gewoonte vast houd ondanks het feit dat ik aspirant-pensionado ben. Een mooie gelegenheid voor een rondje wandelen en even lekker liggen en luisteren naar een zelfhypnosebandje.

Keek op de Week: De hele week gaat het over sancties tegen Rusland en de gevolgen voor onze portemonnee en niks anders. Ik herinner me uit de tijd van de Golfoorlogen dat de media iedere dag de voortgang en het succes van de oprukkende coalitietroepen meldden. Nu hoor je praktisch niets over militaire bewegingen, zelfs niet of het Oekraïense leger met succes verdedigt.

Met name de prijsontwikkelingen van gas en benzine geven aan dat er opportunisten zijn die nu steenrijk worden. Uiteraard geeft de gemiddelde burger de Russen de schuld. Ik las ergens dat een Amsterdamse woningbouw-ondernemer een Russische expat de huur had opgezegd wegens Oekraïne. Merk op dat dit hetzelfde mechanisme is dat bombarderen van burgerdoelen rechtvaardigt. Je hoort bij dat volk, zo redeneert men, dus je mag ook gestraft worden. Heilloze bewustzijnsvernauwing die door de politici heftig wordt aangejaagd.

Je zou ondertussen denken dat Corona niet meer bestaat. Als ik echter een voorbeeld van een groeps-app van collega’s bekijk, zie je dat twee jaar media en “specialisten” bombardement succes heeft gehad. Je hoeft het niet eens meer in de krant te zetten om de paniek in stand te houden. Iedereen rent als een gek naar de teststraat en sorteert voor op quarantaine, waarbij ze het en passant over de “schuldigen” voor hun besmetting hebben die ze via de corona-check app gemeld krijgen.

De GGD heeft blijkbaar de touwtjes stevig in handen, eerst zelf testen en dan ongeacht de uitslag alsnog naar de teststraat aan het begin en het eind van de quarantaineperiode, waarbij iedere burger wordt geregistreerd. Het is schokkend dat iedereen zo geconditioneerd is geraakt. Even afgezien van het feit dat zelftesten weggegooid geld zijn als je exact de “regeltjes” volgt. Een onbetrouwbare test leidt tot wederom een onbetrouwbare test.

Het veel besproken European Digital Corona Certificate, ook wel bekend als Toekomstig Europese Digitale Identiteit, wordt inmiddels stilzwijgend door het kabinet door-onderhandeld waarbij ze de Kamer passeren. Dat DCC impliceert dat die eindeloze coronatestroutines met dito quarantaine-ongein de komende tijd (jaren?) in stand zal blijven. Is dat nodig?

Tekenen bij het kruisje om de paniek erin te houden? Wat is nu echt de rol van het kabinet met hun agenda’s? We zijn helemaal niet met een complottheorie bezig, hoor, het is gewoon complot-praktijk!

Muziek in de Luie Stoel: Ik zit ditmaal op de bank als ik door het menu van mijn netwerkspeler blader: Het wordt Fernando Sor, Pièces de Société van de Italiaanse gitarist Nicola Japelli.

De gitarist en componist Fernando Sor leefde in een tijd dat de maatschappij in Spanje verwikkeld was in de strijd tegen de Fransen onder Napoleon. Hij nam dienst in het leger en componeerde nationalistische protestliederen en marsen voor de legerfanfare. Echter, toen Napoleon het Spaanse leger verslagen had, schaarde Sor zich aan de kant van de Fransen. Nadat de Engelsen Spanje weer overgenomen hadden, viel Sor zodoende wegens zijn Frans-gezinde ideeën in ongenade en vertrok in ballingschap naar Parijs, waar hij veel succes had.

Als achtergrondmuziek kies ik het Allegretto uit Pièces de Société Op. 33.

Boek op Schoot: Vandaag is dat Moeiteloos Jezelf Zijn van Vera Helleman. Qua uitvoering is het een apart boek, hardcover, netjes ingebonden met een dure kaft in reliëf, maar de rug ontbreekt, je kunt het bindsel met de draadjes gewoon zien. Ik heb daar destijds over gereclameerd, maar dat bleek de bedoeling te zijn, er zou een spirituele intentie achter zitten. Tja, voor mij was het gewoon gebrek aan afwerking.

Daarom bleef het boek een tijdje staan in mijn nachtkastje. Laatst kwam ik het tegen en dacht ik, kom, ik lees eens een stukje door.

Helleman gaat uit van het model dat je ware zelf en de observaties die je doet worden geblokkeerd door je ego met zijn/haar veronderstellingen en projecties/illusies en er daarmee voor zorgt dat je geen verantwoordelijkheid neemt voor jezelf in het hier en nu en in veel gevallen anderen verantwoordelijk stelt voor jouw geluk. Ik ben dat model vaker tegengekomen, bijvoorbeeld in Een Cursus in Wonderen en in De Kracht van het Nu van Eckhart Tolle. Ook lees ik regelmatig dat alles wat je overkomt, ook in negatieve zin, uit jezelf komt, inclusief de reacties van anderen.

Een opvallend thema: Wij zijn niet onze gedachten en gevoelens, we zijn de observators. Denken is niet het probleem, de gedachte serieus nemen wel.

Interessant: Ik herken hierin het piekeren, waarin ik situaties in gedachten compleet van tevoren uitspeel voordat ze überhaupt gebeuren. Dat is vaak verloren energie, want het gebeurt niet zo. Ook herken ik hierin het in gedachten naspelen van datgene wat al gebeurd is en waar je dus niks meer aan kan veranderen. Ook verloren energie. 😉 Een observatie!

Het is geen kost die je in een weekje doorleest en ook begrijpt. Gelukkig heb ik er nu alle tijd voor.

Gitaar op Schoot: Ik duik eens lekker in mijn nieuwe boeken van Stacak en Linnemann. Verder bereid ik me voor op vijf minuten speeltijd in Gitaar voor Mekaar.

Verhaal voor het Slapen Gaan: Dankzij mijn usenet-avontuur kan ik verder lezen in de Brunetti’s. Ditmaal is Eeuwige Jeugd aan de beurt.

Jaren geleden komt een tiener in het water terecht en wordt gered door een dronkaard. Helaas loopt het meisje een hersenbeschadiging op, waardoor ze kinds blijft. De oma van het meisje wil tegen het einde van haar leven toch de exacte toedracht weten en vraagt Brunetti om het te onderzoeken.

Het medisch dossier van het meisje toont verkrachting voordat ze in het water terechtkwam. De dronkaard meende een man te hebben gezien die haar in het water gooide, maar kan zich niets meer herinneren. Een scenario voor een onverwachte ontknoping waarbij de dader nu wel wordt gestraft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven