Schermloze Avonden (9)

She moved through the Fair, een zetting voor vier gitaren door het Australian Guitar Quartet. Dit volksliedje speelt een rol in een ander verhaal over vriendschap: A Trip to the Fair.

23 September 2020

Mythe en handschrift

De negende schermloze avond, ik hou het nog steeds vol. Nu ging dat vandaag ook wel goed, ik ben weer aan het werk na mijn vakantie en dan maak ik de schermuren wel overdag.

Het was weer mooi weer voor een wandelingetje door de buurt. Het is verbazingwekkend zo lang als het dit jaar relatief warm blijft. Echter, vanmiddag kreeg ik ook een regenbui op mijn hoofd toen ik terugfietste naar huis. Dat ging hard genoeg om in vijf minuten kleddernat te worden. Da’s lang geleden! Gelukkig heb ik thuis droge kleren.

Het gitaarspelen ging wat minder omdat ik een diep zittende splinter in mijn middelvinger had opgelopen. Nee, dat kwam niet van de vinger te vaak opsteken. Met een pincetje kon ik er niet bij. Ter compensatie heb ik in mijn luie stoel twee cd’s van het Australian Guitar Quartet afgeluisterd: Essential Guitar en Saffire. Lekker luisteren naar een mix van klassiek, latin en folk, bewerkt voor vier gitaren.

Verder ging het met De Held met Duizend Gezichten van Joseph Campbell. Een zeer informatief boek over de ziel van de mythe en de reis van de held in een verhaal. Het is wat zware taal soms, maar de beschrijvingen zijn onderhoudend en er zitten leuke illustratieve voorbeelden van allerlei mythes uit heel de wereld bij. Het blijkt dat de diverse stadia van de reis van de held in de structuur van heel vele verhalen terugkeren, wat weer interessant is voor mijn eigen schrijven.

De tijd verstreek, maar toch was er nog gelegenheid voor een schrijfmeditatie in handschrift. Als ik me ontspan, wordt het geen doktershandschrift, maar ik merk wel dat het handschrift op de loop gaat met de intensiteit van het stuk. Ditmaal schreef ik iets over een verhaal waarin ik een beetje vast zit. Het verhaal heet op dit moment Omvrienden.

Het handelt over Josias, een jongen die moeilijk vrienden maakt en als het al lukt ze niet kan houden. Hij wordt geplaagd door een nachtmerrie van een ideale Facebookvriendin die hem afwijst omdat hij bij onderzoek van het vriendschapsverzoek niet aan haar eisen voor maatschappelijke betrokkenheid voldoet en hem daarop prompt ontvriendt.

Die herhalende droom brengt hem uit balans. Hij besluit in therapie te gaan bij de Social Media Distancing coach Sterre, een voormalig prostituee. Tussen hen twee ontwikkelt zich een interessante dialoog over vrienden maken en houden. Dit alles tegen de achtergrond van een voortdurende coronacrisis die zelf al desastreus is voor een groot aantal vormen van sociale interactie.

Ik ben aangeland bij het punt waarop Josias vertelt over zijn verliesangst en de spanningen die daardoor ontstonden bij de vrienden en vriendinnen die hij had, zodat hij steeds tegen een self-fulfilling prophecy aan loopt. En daar blokkeert het. Mogelijk stuit ik nu op iets dat heel diep bij mij zit. Daarbij biedt handschrijven een net iets andere benadering, zodat ik er misschien weer mee verder kan.

Tja, en zo vliegt een avond om en heb ik scherm en social media helemaal niet gemist.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven