Schermloze Avonden (92)

Muziek: Pinball Wizard uit de rock opera Tommy door The Who

11 Mei

Etterende affaires, Rock Opera en Tijdsurfen

De Twee en Negentigste. In het jaar twee en negentig van de vorige eeuw kwam de Koude Oorlog tussen VS en USSR officieel tot een einde, maar leidde frustratie over de expansie van de EU in Joegoslavië tot oorlog. Het Verdrag van Maastricht werd het begin van de ambitie om een Federaal Europa te stichten met weinig tot geen inspraak van de lidstaten.

Een interessante ontwikkeling voor een jaar dat numerologisch Elf is.

Keek op de Week

Een opmerkelijke week, de media houden zich een beetje rustig. Corona is van het toneel verdwenen, Oekraïne komt niet verder dan het blokje Laatste nieuws uit… Een aantal artiesten probeert hun CV op te poetsen door in Kiev op te treden. Blijkbaar is het daar niet zo gevaarlijk meer.

De Toeslagenaffaire ettert voort. Inmiddels blijkt dat er 1675 kinderen uit huis gehaald zijn door een overijverige overheid, waarbij het in een aantal gevallen onduidelijk is waar de kinderen gebleven zijn.

Tja, de Belastingdienst roept nog steeds Leuker kunnen we het niet maken. En Rutte blijft maar grijnzen en doet helemaal niks. Het is niet te geloven. Er worden miljoenen aan wapentuig aan Oekraïne geschonken, maar als het op ondersteuning van het eigen volk aankomt, blijft de knip gesloten. Dat kabinet zit echt in een ivoren toren. Het wordt hoog tijd voor een paar ladders om die Haagse Bastille eens te bestormen en als het even kan te slechten.

Er is al het een en ander te doen om het Europese vermaaksevenement, het Eurovisie Songfestival. Tja, ik denk dat het gewoon Euro Songfestival moet gaan heten, de visie is allang overleden. Het gaat louter om het geld en de indoctrinatie, getuige de “Angstjurk” van Stien den Hollander. Het verbaast me niks dat ze in deze “creatie” hartstikke vals zingt, met de schouders ter hoogte van de oren. Goed zingen vereist toch headroom, nietwaar? Nou, dat zit er met dat jurkje niet in.

Ik vermoed dat het Douze Points dansje wederom in dienst wordt gesteld van de EU-politiek.

Als contrast nu iets dat goed gaat in Twente. Een paar jaar geleden werd de parkeerplaats van het station tegenover de Stork in Hengelo deels verbouwd tot skateboardplaats. Die werd gaandeweg een verzamelplaats van jongeren die tijdens de Corona-lockdowns van groot belang was. De jongeren organiseerden zelf wat gezelligheid en hielden de plek ook schoon. Zo kreeg Hengelo Zuid een stukje hart.

Muziek in de Luie Stoel

Ik pak een oude bekende uit de vorige eeuw, de rockopera Tommy van The Who. Deze beschrijft het leven van de doofstomme en blinde Tommy die een Flipper-tovenaar wordt, na zijn bewustwording een religieuze sekte opricht en uiteindelijk door zijn volgelingen wordt verlaten omdat zijn “vrijheid” hen louter mentaal doofstom en blind maakt. Een effect dat je in veel sektes tegenkomt.

Een plaat met duidelijk symfonische nummers zonder massief gebruik van synthesizers. Het atletische drumwerk van Keith Moon blijft bijzonder!

Ik kocht de plaat in mijn studententijd, een dubbelalbum met een ingewikkelde maar kleurig opgezette hoes met vouwbladen. Kom daar nu nog eens om met de cd-hoesjes. De jingle Good Morning Campus uit Tommy’s Holiday Camp werd een studentenflat-yell.

Achtergrondmuziek wordt een van de meest bekende nummers van het album naast See me, Feel me, en dat is Pinball Wizard.

Boek op Schoot

Ik speur mijn boekenkast af en kom Ik heb de Tijd, een handleiding in Tijdsurfen van Paul Loomans tegen.

Je zult nu denken dat ik als pensionado nu alle tijd heb, ik krijg zo maar 40+ uur extra om allerlei dingen te doen, dus een boek als dit is niet nuttig. Het tegendeel is waar. Het boek is een kruising tussen mindfulness en Zen en legt sterk de nadruk op bewustzijn.

Het boek is opgebouwd rond zeven aanwijzingen:

  1. Doe een ding tegelijk en maak het af.
  2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling.
  3. Schep witjes (pauzes) tussen je activiteiten
  4. Geef volle aandacht aan aankloppers (onderbrekingen), schep een relatie met alles wat je wilt doen.
  5. Maak jezelf bewust van knagende ratten (uitstelgedrag) en transformeer ze tot witte schapen.
  6. Observeer achtergrondprogramma’s (malende gedachten).
  7. Kies spontaan wat je gaat doen (op intuïtie).

Ik lees vandaag de eerste drie punten door. Het boek hekelt het veelgeroemde multi-tasking. Multi-tasking is een begrip uit de computertechniek waarmee de centrale processor quasi-gelijktijdig meerdere taken uitvoert, maar in werkelijkheid met heel kleine segmentjes een ding tegelijk bezig is.

Bij het overschakelen tussen de taken onthoudt de computer waar hij is gebleven bij het onderbreken van de taak om later verder te kunnen. Dit kost letterlijk een heleboel geheugen. Als je dit als mens doet, is dat niet anders. Om van een heleboel dingen steeds te moeten onthouden hoe ver je ermee bent, dat veroorzaakt stress.

De handeling aanvaarden is belangrijk. Anders krijg je tegenzin, wat de klus er niet prettiger op maakt en je mentaal uit het Nu haalt.

Witjes, ademhalingsmomenten, zijn extreem belangrijk. Dat weet ik uit mijn thuiswerktijd. Mijn wandelingetjes en pauzefietsrondjes waren extreem belangrijk om de gang erin te houden zonder af te knappen.

Kortom, dit boek lijkt me ook nuttig om in praktijk te brengen als je een deel van de tijd aan jezelf hebt. Volgende week meer!

Knutselen met Blokjes

Vorige week heb ik met kleindochter Iris mijn Lego-vliegtuigje gebouwd als onderdeel van een drie-in-een-doosje. Ik heb zin om vandaag een van de andere varianten te maken.

Allereerst breek ik het vliegtuig af. Voornaamste gereedschap: De nagel van mijn linkerduim. De rechterduim heb ik nodig voor gitaarspelen, vandaar. Voor de moeilijke stukjes kan ik een Lego-gereedschapje gebruiken.

Het nieuwe project wordt een helikopter. Het blijkt rustgevend, stukjes zoeken uit een klein stapeltje en in elkaar puzzelen. Het valt me opnieuw op hoe gedetailleerd de Lego-handleidingen zijn geworden, twee a drie stukjes per stap. Dat was vroeger wel anders.

Met een groot kwartiertje zit de helikopter in elkaar. Ik krijg de smaak te pakken!

Gitaar op Schoot

Ik miste de vorige Gitaar voor Mekaar online gitaaravond wegens de uitvaart van mijn moeder. Volgende week is er echter weer een. Oefenen geblazen voor J’ aime en Satie’s Umbrella’s van Maria Linnemann. Er komt meer rust in de uitvoering. Ik ga ze nog wel even opnemen.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Ik heb vandaag niet zoveel zin in de Kronkels van Carmiggelt. Ik blader een beetje op mijn e-book en kom Je hebt het niet van mij, maar… van Joris Luyendijk tegen. Een inkijkje in Nieuwspoort, de Haagse kaasstolp van de politiek.

Uit dit verhaal blijkt duidelijk de slaafsheid van de media aan de politieke agenda’s, het schaamteloze hiphoppen van zowel politici en journaille van het ene lucratieve baantje naar het andere, zowel op nationaal als Europees niveau en het verbergen van allerlei misstanden met de zogenoemde Nieuwspoortcode. De complotten op het schoolplein bij De Luizenmoeder verbleken hierbij en verhogen mijn vertrouwen in de politiek niet.

Eens temeer blijkt onze Haagse elite een vage hofhouding met eigen niet geheel democratische regeltjes en lobby’s die volledig lak hebben aan het volk dat hen althans in theorie gekozen heeft. Dat hebben we bij de coronacrisis, het Afghanistandebacle, de Toeslagenaffaire en de Oekraïne-hetze weer duidelijk kunnen zien. Tja, als je ministers als De Jonge aanstelt, die van het onderwerp geen kaas gegeten hebben en zich alles laten voorkauwen, kun je dan verwachten dat er effectief beleid wordt gevoerd?

Niet gehinderd door enige kennis van zaken is een management-dogma geworden dat zo snel mogelijk de wereld uit moet, voordat we door alle blunders geen kennis meer nodig hebben.

Gelukkig kon ik ondanks deze treurige vaststelling goed in slaap komen. Mijn dromen waren echter wat onrustiger. Volgende keer maar weer een detective met een gewone moordzaak?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven