Muziek: She was Naked, het debuut van de Haags/Delftse popgroep Supersister uit 1970
29 Juni 2022
Boerenacties, She was Naked en Leer Voelen!
De acht en negentigste Schermloze Avond. In het jaar acht en negentig van de vorige eeuw werd de Europese Centrale Bank opgericht, kwam Windows ’98 uit en begon de tragedie van de Tweede Congolese Oorlog die uiteindelijk bijna 5.5 miljoen doden zou kosten.
Ik kan me niet herinneren dat dit conflict uitgebreid onder de aandacht kwam in Nederland. Er werden zeker geen Congolese, Rwandese of Oegandese vlaggetjes gezwaaid, noch kwamen er presidenten uit die streek praten in de Tweede Kamer, of verklaarde de toenmalige premier Wim Kok dat dit “onze oorlog” was. De verregaande hypocrisie van “ver van ons bed” en “belangrijk voor onze economie”.
Keek op de Week
Tja, stikstof, stikstof en nog eens stikstof. De boeren protesteren terecht met acties. Even afgezien van de belachelijke reductiedoelstelling, wordt het beleid gebaseerd op tellingen waarbij aan een aantal bedrijven veel meer vee wordt toegerekend dan er in werkelijkheid staat. Ik sta achter de boeren, we moeten zeker de mogelijkheid behouden om zelf ons eten te produceren. Daarvoor moet je niet afhankelijk zijn van buitenland en/of EU, waardoor je kwetsbaar wordt voor “economische” sancties.
Ondertussen doen de media hun best om het boerenprotest te demoniseren. Tja, in Den Haag zag je de Romeo’s in boerenkiel al lopen. Proberen ze weer rellen uit te lokken, net zoals bij de Coronademonstraties?
Deze week begon de parlementaire enquête rond het Groninger Gasschandaal. Het is opmerkelijk om te zien hoe een in eerste instantie voorzichtig beleid (het goedgevulde Groninger gasveld voor onze eigen energiebehoefte bewaren en alleen de kleine velden exploiteren) overging in dollartekentjes in de ogen en uitverkoop, waarbij bedrijven zoals Shell en ExxonMobil een zeer twijfelachtige rol spelen.
Ik ben benieuwd of dit boven de stikstofwolk gaat uitkomen. Helaas hebben de energietransitie-zeloten van bijvoorbeeld Groen Links en D’66 er geen belang bij dat we hier verontwaardigd over zijn en voorzichtiger worden met neoliberale dogma’s van Uitverkoop Nederland.
Wat gaat er goed in Twente? Onlangs is in Hengelo het Elsbeekpark geopend. De Elsbeek is een van de Hengelose beken die vroeger regelmatig voor wateroverlast zorgden en daarom deels overkluisd zijn. In dit park krijgt de beek weer open lucht en de ruimte voor als er een flinke stortbui valt. Ik zal er binnenkort eens een wandeling maken.
Muziek in de Luie Stoel
Ik kom een verzamelaar tegen op de mp3-speler, Pudding en Gisteren van de Nederlandse band Supersister.
Supersister was een Delfts/Haagse prog-rock groep die de grootste successen in de zeventiger jaren beleefde. De bekende toetsenist Robert Jan Stips was een van de drijvende krachten. Ze begonnen hun succes met de single She was Naked die door de promotie van Radio Veronica in 1970 hoog in de Top 40 belandde. Hiermee was de groep een begeerd object voor de platenmaatschappijen. Na drie albums verlieten een aantal leden de groep en in 1974 viel uiteindelijk het doek tot een come-back in 2000.
Ik herinner me dat een klasgenoot van de middelbare school een grote fan was van Supersister. We hebben zodoende wat bandjes afgeluisterd toen we later beiden naar de Technische Hogeschool Twente verhuisden. Een heftige tijd in het leven van een adolescent.
She was Naked, de achtergrondmuziek voor vandaag, is een stille aanklacht tegen de schijnwereld van de reclame. Eenzelfde soort schijn die we nu dagelijks bij alle narratieven gepresenteerd krijgen.
Boek op Schoot
Vandaag lees ik in Leer Voelen! van Mieke Mosmuller, het vervolg op Leer Denken! Mosmuller is schrijfster, arts en filosofe. Ik kwam haar tegen via haar Youtube videos waarin ze op rustige en gefundeerde wijze haar vraagtekens zet bij met name het coronabeleid en daar werkwijzen in aantoont die passen bij een totalitair regime.
In Leer Denken! behandelt ze waarheidsvinding via een bewust mindfull denkproces, waarin je feiten, meningen en oordelen van elkaar kunt scheiden. Dat is hard nodig in deze tijd van narratieven waarbij je verketterd en gediscrimineerd wordt als je er geen geloof aan hecht, laat staan er gevolg aan geeft, zoals bijvoorbeeld het uit de hand gelopen coronavaccinatiebeleid.
Bij dat denken speelt het gevoel, het theewater, een belangrijke rol. Dat iets waar is, moet ook voelbaar zijn, maar daarvoor moet je jezelf bewust zijn van de interferentie die jouw gevoel en impressie kan veroorzaken. Acht oefeningen in volgorde van moeilijkheid helpen om dit bewustzijn te trainen.
De eerste oefening was het kijken naar berichtgeving rond de actualiteit. Krantenberichten, Youtube filmpjes van Tweede Kamersessies, enzovoorts. Daarbij moet je noteren wat je gevoelens zijn, of ze sympathie of antipathie vertegenwoordigen.
Youtube filmpjes van politici blijken een duidelijk voorbeeld. Ik bekeek de uitspraak van Premier Rutte over “onze” Oekraine oorlog en voelde voornamelijk antipathie.
Die wordt niet alleen ingegeven door mijn mening dat de EU en NATO de crisis hebben veroorzaakt en dat ik het daarom zeker niet “onze oorlog” zou noemen. Een belangrijk deel van mijn antipathie kwam voort uit hoe hij als premier de afgelopen tien jaar als draaikonterige glimlacher en weglacher allerlei misère heeft veroorzaakt en toegedekt.
Eigenlijk kon ik zijn speech niet objectief beoordelen, mijn antipathie was te groot. Ik merk dat uit de neiging om door te scrollen in het filmpje en alleen Rutte’s tegenstanders te beluisteren.
Daarnaast bekeek ik een paar filmpjes van leden van Forum voor Democratie, rond de stikstof en de huisvestingsproblematiek in verband met asielzoekers. Ja, ik herken de spanning die ze uitspreken, die voel ik ook. Dat is sympathie, letterlijk mee-voelen. Waar is de antipathie gebleven? Tja, het Forum is een principieel door het kartel afgeserveerde oppositiepartij, die weinig invloed heeft op beleid waar ik last van heb, zoals met de streken van de Rutte kabinetten. Dus ook hier krijg ik het gevoel dat ik niet objectief beoordeel.
Wel, die vaardigheid wordt met verdere oefeningen ontwikkeld. Ik denk niet dat ik hierdoor lid van enige politieke partij zal worden. Maar dat hoeft ook niet, ik mag ook individueel een mening en een oordeel hebben over wat voor narratief dan ook.
Knutselen met Blokjes
Ik pak de dozen om iets creatiefs te doen, maar een zeurende ontsteking rond een verborgen verstandskies in mijn kaak leidt me af. Ik pak de doos met Creator setjes en bouw een variant op Lego-set 31042, het tweemotorige vliegtuigje. Er kriebelt toch iets van creativiteit als ik het idee krijg om er een propellervliegtuig van te maken, een andere vleugen en een andere motorbevestiging. De onderdelen zitten wel in de box. Even over nadenken!
Details komen te zijner tijd in de rubriek Legolandelijk.
Gitaar op Schoot
Ik borduur voort op de bewuste sessiemethode uit In de Muziek van Wieke Karsten. Eerlijk is eerlijk, de pijn in mijn kaak leidt me soms af. Desondanks weet ik twee Etiudias van Tatiana Stachak op te nemen. Met wisselend resultaat. Morgen ga ik kijken wat het geworden is en misschien wat knippen en plakken.
Verhaal voor het Slapen Gaan
Verder met deel twee De Strijd der Koningen van de Lied van IJs en Vuur serie van George Martin, ook wel bekend als Game of Thrones. Nee, ik heb nog geen seizoen op HBO gezien, eerst de boeken lezen.
Een aantal partijen maken aanspraak op de troon en proberen bondgenoten te werven. Ondertussen maakt de zittende troonopvolger zich niet populair onder het volk, ondanks de intriges van de Lannister-telg Tyrion. Een slim maar ook verdorven karakter die door zijn underdogpositie, hij is mismaakt in de ogen van zijn familie en een duidelijk zwart schaap, toch enige sympathie opwekt bij mij als lezer, al was het maar nieuwsgierigheid over wat hij nu weer gaat bedenken.
Ja, zo kun je ook bad-guys interessant maken! Alhoewel… je weet natuurlijk nooit of men van bad ook naar good overgaat.