Schermloze Avonden (15)

Contact van het album Space for a Crowded World van Øystein Sevåg

4 November 2020

Energie, contact en middeleeuwen

Vijftien schermloze avonden zitten erop. Zo lang ik de dag daarna er iets over te schrijven heb, zal ik het wel volhouden.

Ik begin met de muziek in de luie stoel. Space for a Crowded World van Øystein Sevåg, een Noorse muzikant/componist die Ambient en New Age muziek maakt. Ja, je ziet dat ik wel meer luister dan klassieke muziek alleen. Ruimte, inderdaad, daar had ik even behoefte aan. Deze muziek helpt om mijn hoofd een beetje leeg te maken, waardoor er weer ruimte komt. 😉 Even wat lucht in het zaagsel.

Het hoesje van de cd is intrigerend, een opname vanuit een baan om de aarde van een dichtbevolkt gebied. Plaatsen waar het nooit donker wordt tekenen zich duidelijk af, die zijn wat je noemt druk, crowded. Het doet me denken aan mijn oude Encarta atlasprogramma, daar zat ook een wereldkaart bij nacht in. Die lichte plekken, dat zijn plaatsen waar behoorlijk wat energie verstookt wordt. Maar niet meer dan het Internet verstookt, denk ik, als ik me de berekeningen herinner over wat een zoekterm in Google verwerken aan energie kost.

Toen ik jong was, hadden we daar een optimistisch boek over, getiteld Onze Vriend het Atoom. Een typisch technologisch-optimistisch geluid van eind jaren zestig. Dat boek beloofde oneindige energie om onze maatschappij aan te drijven. Dat er ook iets oneindigs bij kwam dat minder gezond is voor ons, werd tactisch verzwegen. Nou ja, ik moet niet overdrijven, een halfwaardetijd van 4,5 miljard jaar voor de straling is geen oneindigheid, toch? 😉 Zo lang bestaat de Aarde net.

De achtergrondmuziek van vandaag is het nummer Contact. Net iets wat we tegenwoordig nogal missen, want door Corona is veel contact verboden of “sociaal onacceptabel” geworden. Denk je eens in, samenscholingen van maximaal twee personen op straat. Komt er een BOA bij om je te beboeten als je met zijn drieën bent? Dan is de overtreding gelijk nog zwaarder, want die jongens zijn meestal met zijn tweeën. Maar ze incasseren dan wel even 270 euro.

De letterlijke betekenis van dat woord, samen-voelen, mag alleen maar als je een huishouden vormt en zeker niet op straat, want dat is een slecht voorbeeld dat getuigt van een laag sociaal gevoel voor urgentie.

Ik zit tegenwoordig nog steeds noodgedwongen alleen op kantoor, de hele bovenverdieping voor mij alleen, alleen beneden zit nog iemand. Daar kan ik niet bij, dat is restricted area, daar heb ik geen autorisatie voor, dus een praatje zit er niet in. Ik ben dus blij als ik de werkster tegenkom, dan kunnen we even een praatje maken zonder mondkapje terwijl ze mijn bureau ontsmet. Wees gerust, ik rol met mijn stoel op anderhalve meter. Ja, maar je kunt toch bellen voor contact? Hmm… dat is indirect contact en werkelijk, die telefoonvergaderingen zijn stomvervelend. En mailen en appen dan? Dat is nog veel indirecter contact. Ja, ik ben erg ontevreden, tegenwoordig. Nog nooit is de waarde van elkaar in de ogen kunnen kijken me zo duidelijk geworden als nu. Je mist de helft van de communicatie, en het contact in een oogopslag van overeenkomst.

Dat gemis drukt dat nummer Contact van Øystein Sevåg voor mij een beetje uit.

De cd is uitgespeeld: Tijd om de blues er een beetje uit te zweten. Ik breng enige tijd door in de infraroodsauna op zolder. E-boek erbij en lekker opwarmen.

Ik lees Het Laatste Lijk uit, het tweede avontuur van Brother Cadfael. Dat brengt me terug naar roerige Middeleeuwse taferelen. Leuk, degene die je altijd al verdacht blijkt niet de dader te zijn en de werkelijke onverlaat krijgt in een Godsgericht zijn bekomst. Als de Aardse justitie er niet uit kwam, werd het hemelse gerecht geconsulteerd. Tegenwoordig heb je daar databases voor. Eind goed, al goed, de ooit verdachte speler krijgt de gunsten van de dame. Als ik de laatste bladzijde omsla, is het bedtijd.

😊 Morgen Deel Drie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven