Schermloze Avonden (3)

Daybreak van Gisele Sikora, gespeeld door Annette Kruisbrink op klassieke gitaar

19 Augustus 2020

Vakantieadres

Ditmaal een schermloze avond op een andere locatie: Schermloze Avond Nummer Drie. Op zich hebben we alle schermen wel weer bij ons, dus de oefening kan gewoon doorgaan. E-reader only, dus.

De avond begint met een buitendiner. Ja, als we het werkritme achter ons laten, schuiven de etenstijden. Vandaag stamppot aardappelen met ijsbergsla en gekruide kipschnitzel. Sinds we weer aardappelen eten (we hebben dat een jaar of vijf niet meer gedaan) verschijnen stamppotten weer op ons menu. We hebben zelfs al een paar keer boerenkool gegegeten, lekker buiten het seizoen. Met diepvries boerenkool heb je altijd de nachtvorst er overheen.

Mijn lief houdt wel het Smartphoneschermpje erbij, we krijgen wat Whatssapp foto’s binnen van een neef die net opnieuw vader is geworden. We hebben cadeautjes opgestuurd voor de baby en zijn oudere broertje. Die mag ook best een feestgevoel krijgen. Wat zeer wordt gewaardeerd, de speelgoedtelefoon (met draaischijf!) is dikke pret.

Met Social Media sluipen ook weer crisisberichten binnen. Niet meer dan zes personen thuis met samenkomstem of een feestje en iedereen aan de corona-app.

Wat zullen we krijgen, op gegeven moment niet meer dan twee personen per huis of ze nu adres delen of niet? De kinderen naar speciale staatsgeregelde quarantaine opvang waarin ze door in beschermende kleding gehulde docenten tot nette volgzame staatsburgers kunnen worden opgevoed? De angst grijpt weer om zich heen.

En de corona-app? Tja, je moet wel een moderne Smartphone hebben, anders werkt het niet. Samsung, Apple en Huawei wrijven vergenoegd hun handen. Google en Apple kunnen weer verder met hun big data filteralgorithmes om de voorspelbaarheid van het leven en het inzicht in de gedachtenwereld van de burger te vergroten. Ik voel er zelf niet zoveel voor om dat ding te installeren. Ik word al genoeg in de gaten gehouden door Google.

Zoals al eerder gezegd, ik probeer mensen zelf geen angst aan te jagen door nabijheid, maar voel dat gebrek aan nabijheid als groot gemis. We blijven sociale dieren, nietwaar?

Op naar vrolijker onderwerpen. Vandaag heb ik Guitar Music by Women Composers van Annette Kruisbrink op de muziekstandaard staan, een leuke collectie muziek van vrouwelijke luit/gitaarcomponisten tussen de achttiende eeuw en nu. Titelstuk van deze blog wordt Daybreak van Gisèle Sikora. Een stukje dat een snaar bij me raakt. Hoe dat komt? Toonaard (E majeur)? Melodielijn? Geen idee, maar ik heb er een klik mee. Het is een rare gewaarwording dat je al spelend iets achter je ogen voelt branden. Sommige muziek heeft dat.

De E-reader brengt me ditmaal Mythagowoud van Robert Holdstock. Een fantasyverhaal met paranormaal tintje over een vreemd bos in Engeland waar mythen van de mensheid tot leven komen. Leuk om te lezen. Het boek is al wat ouder, dus ik word niet gehinderd door overdreven toepassen van Show, don’t Tell. Desalniettemin leest het vlot weg en wekt de nodige benieuwdheid naar het vervolg.

Voor het slapen gaan lees ik nog een scene uit Het Geheim van de Stamboombouwer voor, het boek waarvan ik hoop deze periode flink op te kunnen schieten, want de deadline is December. De scene-gerichte opbouw met het schrijfprogramma Scrivener lijkt te gaan werken. Ik ben er weer mee begonnen in deze vakantieperiode, in de drukte vlak daarvoor kon ik de rust niet vinden.

En zo komt Schermloze Avond Nummer Drie op zijn end.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven