Van Bos Los

Muziek: The Woods so Wild, gespeeld door David Russell op klassieke gitaar

Het lijkt de laatste jaren een trend te worden om Nederland te ontbossen. Volgens een aantal milieubeschermingsorganisaties streven we hierbij zelfs Brazilië voorbij. Ik kom als voornaamste reden hiervoor de biomassa-industrie tegen, maar ook het faciliteren van het 5G-surveillancenetwerk wordt als argument genoemd, bomen blokkeren de straling van de 5G-zendpunten en beperken zodoende het bereik.

Biomassa: Hout stoken levert nogal wat CO2 op. De politiek heeft echter besloten dat dit niet zo is, biomassa stoken is CO2-neutraal verklaard, het telt niet mee. In de praktijk komt dit uiteraard net zo hard in de atmosfeer terecht.

Er lijkt de simplistische opvatting te heersen dat hout stoken beter is dan aardgas, want je kunt weer nieuwe bomen planten, zegt men. Helaas duurt het een jaar of twintig voordat die boom voldoende brandstof oplevert en belangrijker nog voldoende CO2 heeft omgezet om biomassabijproducten te compenseren. Daarnaast: Nieuwe bomen planten? Dat gebeurt de laatste jaren nou net niet.

Om terug te komen op CO2: Bomen zetten CO2 via fotosynthese om in zuurstof. Ze eten er als het ware van. Er komt dus minder CO2 in de atmosfeer, Goed voor onze quota. Maar wat gebeurt er? Massale kap. De natuur wordt buiten spel gezet.

Ik ben een eenvoudige techneut, maar hier lijkt me het dat de politiek een rekensommetje fout heeft gedaan. Het volk onderdrukken met CO2 quota en gerelateerde boetes en op kosten jagen met “alternatieve” verwarmingsinstallaties is de echte agenda, dat heeft weinig met klimaat en milieu te maken.

Op dit moment zie ik de ontbossing zelfs in mijn eigen wijk gebeuren.

Het oude buurtschap Hasselo werd in 1972 geannexeerd door de Gemeente Hengelo en prompt in een aantal fasen verbouwd tot de nieuwbouwwijken Hasseler Es, Roershoek, Slangenbeek/Vossenbelt en het miljonairsparadijsje aan de Bornsedijk. Ooit was het een coulissenlandschap met boerderijen waarvan er slechts enkelen de nieuwbouw overleefden.

Marke Hasselo strekte zich ten noordwesten van Hengelo uit van Borne tot ruwweg het Vliegveld Twente en bestond uit een aantal stuwwallen met beekdalen van de Hasselerbeek/Slangenbeek, Hesbeek en Tijertsbeek. Het landschap ontstond in de voorlaatste ijstijd Saalien, een goede 150.000 jaar geleden. De boeren gebruikten de hoger gelegen stuwwallen voor landbouw, de van nature drassige beekdalen dienden voor veeteelt.

Beken overstromen nog weleens bij overvloedige regenval. Mijn vrouw Erna, geboren Hengelose, herinnert zich de overstromingen van de beken uit Hengelo zelf uit haar jeugd. Men probeerde daarop de wateroverlast van de beken in Twente te beteugelen met overkluizing en kanalisatie. Daardoor ziet bijvoorbeeld de Hasselerbeek er niet meer uit als het meanderende watertje uit vroeger tijden. De trend is nu om de natuur met de waterlopen meer haar gang te laten gaan, zoals nu wordt uitgevoerd in de Marke Gammelke.

Vermoedelijk vanwege die drassigheid is er bij de Hasselerbeek tussen Hongerveld en Middelhoek (het gedeelte van de Hasseler Es waar wij wonen) in de vijftiger jaren een bosperceel aangeplant. Dat staat er al sinds dat we hier zijn komen wonen, bijna veertig jaar geleden, een avontuurlijk stukje aanplant waar je al snel natte voeten kan krijgen.

Dat veranderde in de laatste drie jaar dramatisch. Er werden drie gebieden aangepakt (zie foto 1).

Perceel A werd drie jaar geleden gekapt, alleen de lage begroeiing aan de rand staat er nog plus enkele bomen in het midden. Vermoedelijk wilde hier iemand een landhuis bouwen, net zoals even verderop aan de Deurningerstraat. Het perceel ligt nog steeds braak.

Perceel B heeft een interessante geschiedenis. Eind zestiger jaren werd hier een landhuis gebouwd, tien kamers, zeven slaapkamers, 2 badkamers. Het pand was geheel omringd door bos, je kon vanaf de poort aan de Deurningerstraat niet zien dat hier iemand woonde. Een droom voor iemand die een beetje op zichzelf wil zitten.

Dit huis, Deurningerstraat 310, stond twee maandjes te koop, vermoedelijk wegens overlijden van de bewoner, en werd aangeboden voor 1,25 miljoen, maar geschat op ruim een half miljoen. Het huis zelf heeft de laagste energieklasse, vandaar de lage waarde schatting, denk ik.  Er zit echter wel vijf hectare grond omheen en de advertentie vermeldde dat het bestemmingsplan voldoende flexibel is om een nieuw landhuis neer te zetten.

Vorig jaar kwamen de houthakkers en slopers. Het bosperceel werd compleet gestript op de begroeiing bij de Deurningerstraat na en het pand zelf staat er nu verloren bij met een gedeelte van de dakbedekking verwijderd. Vermoedelijk doet men onderzoek naar isolatie.

We hebben elders in de wijk al gezien, dat erfgenamen gaarne verkopen om de erfenis op te strijken. In de Vossenbelt werd een huis met een fors bosperceel er omheen gesloopt en het perceel in zes stukken verkocht, tot verdriet van de buren die opeens midden in een woonwijk zaten.

Kortom, we zijn benieuwd wat er met Perceel B gaat gebeuren.

Perceel C is een stukje bos aan de rand van de wijk, dat al lange tijd een speelplaats was voor avontuurlijke kinderen. Een paradijs om hutten te bouwen en cowboytje te spelen. De hoogste bomen stonden aan de bosrand, flinke windvangers, als het stormde konden wij het geluid bij ons horen.

Juist dit perceel wordt op dit moment zonder omhaal gekapt. Het is een raar gezicht om de bungalows nu opeens naast de bosrand te zien liggen (foto 2). Op foto 3 kun je duidelijk zien dat het hoogste gedeelte van het bosje eraf gaat. Foto 4 laat zien dat er weer de nodige open haarden gestookt kunnen worden. Er staat een busje naast van een onderhoudsorganisatie voor de Shovel. Foto 5 toont de ongelukkige Shovel die een beetje aan kreupelheid lijdt. Foto 6 tenslotte laat de grens van de kap zien. Alles wat overblijft is wat lagere begroeiing.

De vraag is nu: Waarom moet dit bosje er na veertig jaar opeens af? Opoffering aan de 5G-manie (de zendmast staat verderop bij de Chinees aan de Deurningerstraat)? Regulier onderhoud dat jarenlang is vergeten? Klachten van de bungalowbewoners (ja, verderop kreeg er eentje na een storm een boom op zijn dak)? Bouwrijp maken voor een landhuis van een gefortuneerde medeburger?

Het groenplan van de gemeente Hengelo geeft geen uitsluitsel. Het blijft dus een raadsel. Voorlopig zijn we van Bos Los!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven