Dagboek 33: Waakzaam

Muziek: Discovery at Night van Einaudi, gespeeld door Jeroen van Veen

“Heb je je maandstonden al gehad?”

Patrick voelt een golf van schrik en angst. Ik had het kunnen weten, hoort hij haar gedachten, moeder houdt me in de gaten. Al jaren.

“Nog niet begonnen,” houdt ze zich op de vlakte, “vorige keer was het ook wat later. Zal wel door de drukte komen, die nachtdiensten zijn best zwaar, ook voor de leerlingen.”

“Kun je het nog een beetje vinden met de buurjongen? Jullie gaan best vaak met elkaar op stap de laatste tijd. Ik wist niet dat je zo’n wandelaar was. Het is wel een attente jongen. Laatst bracht hij voor mijn verjaardag zelfs bloemen voor me mee. Prachtige gladiolen.”

Die bloemen waren voor mij, Ma, klinkt haar gedachte, het was ook mijn verjaardag. Jij stond direct vooraan bij de voordeur om ze in te pikken. Hij kreeg de kans niet eens om ze aan mij te geven, teleurstelling schrijnt, hij zei helemaal niks. Hij heeft wel respect voor je. Of zou hij bang zijn?

“Wil je de volgende keer niet zo’n lawaai maken met je grammofoon in je kamer? We hoorden dat geschetter beneden nog. Het verbaast me dat jullie elkaar nog kunnen verstaan met die herrie.”

“Dat is geen herrie, Ma. Dat is muziek. Een vioolconcert. Gecomponeerd door een man met hele lange vingers, er was geen mens die zijn grepen op de viool kon naspelen.”

“Wat moet je toch met die dode componisten? Ik luister toch liever naar iets rustigers. Op zondagmiddag is er samenzang op de radio.”

Hij hoort haar denken. Een onrustige maar opwindende herinnering pulst door haar bloed. Het was een prima achtergrondmuziekje, je had ons toen ook niet samen moeten zien. Het gebeurde zomaar… de zoveelste keer.

***

De herinnering aan mijn begin, stelt hij vast. Zou ze haar zwangerschap snel hebben gedeeld? Een volgend tafereel doemt op in zijn geest.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven