Niet te Koop van Herman van Veen
Bobby SPAR
Verder gaat het langs de Calslaan zuidwaarts. Op weg naar het dynamisch centrum van het studentenleven, het gedeelte rond Sportcentrum, Bastille en Vrijhof.
Eten is ook voor studenten een eerste levensbehoefte. Je kon naar de Mensa in De Bastille voor een lekkere portie gek(ookte) of geb(akken) aardappelen, maar zelf koken was een goede regel in de groep.
Op de Campus kwam je voor etens- en drankaankopen automatisch terecht bij Bobby SPAR op het plein vlakbij het Sportcentrum (foto 35 en 36).
De SPAR was ooit een bekende buurtsuper in de woonwijken, maar in de zeventiger jaren leek de keten zich terug te trekken naar campings en verlaten plekken, met navenant hoge prijzen. Zo ook bij Bobby SPAR op de THT. De Campus lag een behoorlijk eind van de centra van Hengelo en Enschede, dus de verleiding was groot om daar gewoon te kopen.
Om geld daarvoor te kunnen halen was vlak daarnaast het postkantoortje gevestigd (foto 34). Daar kon je betaalkaarten en kascheques van de Postgiro inwisselen voor harde Nederlandse contante valuta. Niet te veel, want dan kwam de gevreesde mededeling U hebt saldotekort, houdt u rekening met administratiekosten op je afschriften. Een tekst die ik in mijn studententijd toch betrekkelijk vaak voorbij zag komen. Meestal was dat probleem na vakantiewerk weer voor een tijdje opgelost. Grote schulden waren het in ieder geval niet.
Zodoende kwamen we regelmatig bij Bobby SPAR voor de etensbenodigdheden. De vriezer stond er echter zo hoog dat je een kwartier lang het gehakt moest opstoken voordat je het eindelijk kon bakken. Daarom hadden we een back-up adresje, een slagerij aan het Mercuriusplein in Twekkelerveld, een Enschedese woonwijk aan de overkant van de Hengelosestraat. Als je een beetje geluk had, kon je daar praktisch zeen-loze bieflappen krijgen.
Daar kreeg ik warempel enige herkenning van een paar kinderen die met hun moeder in de zaak stonden: “Heee, daar heb je Guust Flater!” Ik moet toegeven dat er enige gelijkenis was, ik had lang haar en kwam met mijn grijze lievelingsvest en spijkerbroek wat slungelig en studentikoos over.
Lachen: Ik ben die reputatie niet meer kwijtgeraakt.
De architect Herman Haan (1914 – 1996), een van de mensen die bij de realisatie van de THT de kans kreeg om zijn visie te realiseren, ontwierp het winkelcentrum met ruimte voor de kruidenier (Bobby SPAR), een kapper, een postkantoor annex bankfiliaal, het studentenuitzendbureau en een sportzaak.
De tijden veranderden, Haan’s ontwerp werd gesloopt en de winkels verplaatst. Op die plek verrees in 2007 The Box, een studentenhuisvestingsproject (foto 37). Op de foto hiervan is te zien dat de ontwikkeling van de Universiteit niet stil staat, getuige de bouwkraan aan de horizon.