Gitaarfestival Nordhorn 2015

Lustrum

Donderdagavond 23 April 2015. Mijn agenda toont in deze laatste week van April een hoogtepunt. Daarom zit ik nu in de auto op weg naar Duitsland. Ik heb net een nieuw karretje gekocht dat voor zijn formaat opvallend veel luxe biedt. Klimaatbeheersing en een prima navigator annex autoradio die zelfs USB-sticks slikt. Daardoor vormen de klanken van de gitaar van Raphaëlla Smits een aangename en zeer toepasselijke achtergrond voor mijn eindbestemming.

Het is een lustrum, bedenk ik me. Voor de vijfde keer ben ik op weg naar een gitaarevenement dat in die korte tijd van zijn bestaan een stevige reputatie heeft opgebouwd in binnen- en vooral buitenland. Ik geniet van het mooie weer en de jonge lente die zich overal in de bomen laat zien. Het is zonnig, kraakhelder en windstil, in de verte zie ik de rookpluim van de kerncentrale van Lingen. Mijn doel is echter Nordhorn, vlak over de Duitse grens en de eerste stad voor je het einddoel van menige protestdemonstratie van de Grünen bereikt.

Voor Bobby Rootveld, een van de belangrijkste organisatoren van het festival, is het trouwens een dubbel jubileum, want tien jaar geleden was hij medeorganisator van het Twents Gitaarfestival dat dit jaar zijn tiende editie beleeft.

Ik blijf even noodgedwongen achter een Poolse vrachtwagen hangen op de Scandinavië route rond Denekamp. Vlak over de grens bij supermarkt Tensundern hebben de chauffeurs volgens mij een ontmoetingsplek waar ze overnachten, een andere reden kan ik niet bedenken voor deze plek ver weg van de snelweg. Voor de verandering rijdt mijn voorganger een bescheiden tempo. Wel zo veilig! Ik bestudeer de borden langs de weg. Noord Deurningen en Nordhorn staan er op.

Waar de Poolse chauffeur inhoudt en de parkeerplaats op rijdt, ga ik nog even door. Het Gitaar Festival Nordhorn, aangeduid met GFN in de professionele muziekwereld, speelt zich af in het Kulturhaus NIHZ. Voor mij zo langzamerhand een vaste ontmoetingsplaats met oude en nieuwe vrienden.

Nordhorn zelf is niet heel veel veranderd, maar je ziet ook niet veel verschil als je er regelmatig komt. Tot mijn verbazing zie ik wel dat ze de Kaufhalle aan het slopen zijn. Daar gingen we jaren geleden altijd goedkoop tanken en kochten we redelijk voordelig Duplo bouwstenen voor de kinderen. Wel de kinderen zijn nu al jaren de deur uit, de oudste is dertig, kun je nagaan!

Door de aanleg van een klein stukje fietspad is de afslag na de spoorwegovergang bij het Bahnhof wat gevaarlijker geworden. Ik ben echter alert. Daar ginds is mijn afslag al, naar de parkeerplaats achter de school.

Ik heb wat prijzen bij me voor de amateurconcoursen, mooie ingebonden versies van een deel van de DOS Amigos Homepage collectie. Ik ben per slot van rekening partner van het festival!

Kulturhaus NIHZ komt in zicht! De bus van de familie Rootveld staat er al. Het vijfde festival kan beginnen!

Het Festival

Een lustrumuitgave is een mooie gelegenheid om de historie van het Kulturhaus NIHZ, de bakermat van het festival, kort onder de loep te nemen. Dat bespaart je een hoop zoeken in de verslagen van de afgelopen jaren.

In 2011 kochten Bobby en Sanna Rootveld-van Elst een woon/bedrijfspand in de Mittelstrasse in Nordhorn. Daar wilden ze hun droom realiseren van een centrum voor kunst en cultuur, met de nadruk op de muziek. Zij vormden toen al jaren lang het gitaar/blokfluit duo Niet in Het Zwart, afgekort tot NIHZ, en het lag voor de hand dat hun onderneming diezelfde naam zou dragen. Zo werd Kulturhaus NIHZ geboren.

De oude winkel van het pand bleek een geweldige akoestiek te hebben voor kamermuziek. Die werd omgebouwd tot concertzaal met podium, toneelverlichting en een aantal ondersteunende instrumenten zoals een piano. Achterin de benedenverdieping bevinden zich kantoor en werkruimtes. Prima plekken voor musiceer- en muzikale studievertrekken, en zo ontstonden de Musikzimmer (we zitten in Duitsland, nietwaar?) De keuken en de hal op de benedenverdieping konden prima worden omgebouwd tot een ontmoetingsruimte en een bar voor kaartverkoop en versnaperingen. Kaffee mit Kuchen vormt hier een integraal deel van een muzikaal avondje uit.

Boven is het huis helemaal een avontuur. Twee verdiepingen en een zee van ruimte om zelf te wonen, een slaapvertrek voor gasten in te richten en daarnaast nog ruimte te hebben voor muziekkamers. En dan de lounge met allerlei ruimten die om ontginning schreeuwden. Dat gebeurde ook, zo ontstond de ontspanningsruimte en de lounge met podium, een mooie ruimte voor intieme concerten en jamsessies. En vriendelijk voor de buurt, want de geluidsisolatie van de lounge is uit de kunst, je kunt daar een full swing rockband laten spelen zonder de buren slapeloze nachten te bezorgen.

Met zo’n ruimte kun je aan het werk. Zo ontstonden vijf jaar geleden het Gitaar Festival Nordhorn, het Blokfluit Festival Nordhorn en het Accordeon Festival Nordhorn. Festivals met alle voorzieningen onder één dak, door het gastenverblijf hoef je niet bij nacht en ontij een hotel op te zoeken, maar kun je desnoods tot die in de nacht gezellig een glaasje drinken (en muziek maken natuurlijk).

De ontwikkeling van het pand van Kulturhaus NIHZ hield gelijke tred met die van de festivals. De lounge werd opgezet en de sanitaire voorzieningen zijn aan de groeiende behoefte aangepast en een milieuvriendelijke verwarming werd aan de uitrusting toegevoegd. De aankleding werd ook niet vergeten, de concertzaal wordt regelmatig gebruikt voor kunstexposities, zodat je niet alleen de oren kunt laten strelen, maar ook de ogen!

Goed, genoeg over de bouwkunde, nu over het festival zelf. Vast onderdeel van het GFN vormen de gitaarconcoursen, masterclasses, workshops en concerten.

Dit jaar waren er drie concoursen. Categorie 1 voor professionals en gitaarstudenten. Een concours dat gezien de continue stijging van het aantal internationale deelnemers en het gepresenteerde niveau in de afgelopen jaren een duidelijke reputatie heeft gekregen op het wereldtoneel. Het Categorie 2 concours is bestemd voor de amateurs en in de afgelopen tijd bleek dat steeds meer gitaarhobbyisten de weg naar dit strijdperk weten te vinden. Nieuw dit jaar is het Cat. 3 Concours Beste Gitarrist/Gitarristin von Nordhorn dat mikt op de gitaristen in de regio, waarmee duidelijk is dat Kulturhaus NIHZ zowel internationaal als regionaal acteert.

Kulturhaus NIHZ heeft al een aardig aantal gerenommeerde gitaristen weten te engageren voor het geven van masterclasses. Beroemdheden zoals Denis Azabagic, Lorenzo Micheli, Alberto Mesirca en Zoran Dukic gaven al acte de préséance. Zowel voor de professionals als amateurs is er een geweldige gelegenheid om kennis te maken met bekende en ervaren spelers die je persoonlijke aandacht en tips geven naar aanleiding van de stukken die je voorspeelt.

Workshops belichten aspecten waar je bij het leven op het toneel (dit kan groot en klein zijn) mee te maken krijgt. De Theatersport voor Gitaristen geeft op lichte en humoristische wijze tips voor je bühnepresentatie en voorbereiding voor je concert met uit het leven gegrepen voorbeelden en uitgekiende oefeningen.

Naast zelf spelen is de beste manier om te genieten van de muziek en ervan te leren ernaar te luisteren. De concerten geven hiervoor de uitgesproken gelegenheid. Het festival was altijd al rijk voorzien van concerten, vaak twee per dag, maar met de lounge concerten in de late avond kom je helemaal aan je trekken. Vandaar dat er in dit verslag veel meer onderwerpen over concerten gaan dan voorgaande jaren.

Kortom het Nordhorn Gitaar Festival, GFN, is een prima gitaarevenement dat het bezoek zonder meer waard is, niet alleen voor spelers, maar ook voor luisteraars. Dit jaar staat op de rol, de volgende editie 2016 is gepland!

Commissie ter Versterking van de Inwendige Mens

Deze commissie met een zeer lange naam vervulde een niet onbelangrijke rol tijdens het gitaarfestival. Want wie goed gitaar speelt, moet ook goed eten!

Harde werkers in deze commissie waren Fred en Angie Rootveld, Henk en Martin Olden, Pallavi Sudhir, Marie-Luise Peperkamp en Felim Sheridan. En ondergetekende verleende op het spitsuur wat hand- en sleepdiensten.

En werk moest er verzet worden! Allereerst de bevoorrading, je hebt een aardige bus nodig om alle spullen voor drie dagen ontbijt, lunch en diner in te slaan. Dan klaarzetten van spullen voor het ontbijt en het avondeten en nadien alles weer weghalen voor de afwas. Eten koken voor ongeveer 50 personen, broodjes, soep en gehaktballen klaarmaken voor de lunch en ondertussen ervoor zorgen dat er schone borden, kopjes en bestek komen en de bar soepel draait.

Veel werk achter de schermen, maar de commissie uitstekend toevertrouwd. Dank aan alle vrijwilligers die de olie in het raderwerk van het festival vormen!

pgdwn