Gitaarfestival Nordhorn

GFN

Het eerste Gitaarfestival Nordhorn viel samen met de oprichting van Kulturhaus Niet In Het Zwart in 2011, een initiatief van Bobby Rootveld en Sanna Rootveld-Van Elst, de leden van het Duo NIHZ.

Beiden hadden de droom om naast hun concert carrière een cultuurinstituut op te richten dat festivals en andere evenementen zoals cursussen en masterclasses organiseert voor onder meer de klassieke gitaar en de blokfluit. Daartoe vonden ze in Nordhorn een winkel annex woonhuis dat ze hebben omgebouwd tot concertzaal met les- en recreatieruimte plus slaapgelegenheid voor gasten. Ze doopten het pand en het bedrijf Kulturhaus NIHZ.

Sinds 2011 is Kulturhaus NIHZ de locatie voor het Gitaarfestival en het Blokfluitfestival. Bij gelegenheid vinden daar ook andere evenementen plaats zoals de festivals rond Pieter van der Staak en Louis Ignatius Gall en het Jewish Music Festival.

Vele bekende artiesten traden bij de festivals op, waaronder Marcin Dylla, Roland Dyens, Denis Azabagic, Pavel Steidl, Zoran Dukic, Alberto Mesirca, Gaelle Solal, Lorenzo Micheli en Victor Villandangos.

Concoursen vormden een belangrijk onderdeel van de festivals, naast het concours voor de professionals waren er ook amateurconcoursen. In de huidige opzet is daar een ensembleconcours bij gekomen en een concours voor componisten.

Ik heb een boek geschreven over de eerst vijf jaar Gitaarfestival Nordhorn, getiteld Feast on Six Strings, Five years of Guitar Festival Nordhorn. Naast de festivalverslagen vind je hierin interviews met artiesten (waaronder Roland Dyens), deelnemers bij de professionals en amateurs en niet te vergeten de mensen achter de organisatie, Duo NIHZ en de vrijwilligers.

Click and go ;-)!