Twents Gitaarfestival 2014

Op een Mooie Pinksterdag

Op een mooie Pinksterdag
als het even kon,
Liep ik met mijn dochter aan het handje,
in het parrekie te kuieren in de zon

Wat heeft een mooie Pinksterdag te maken met het Twents Gitaarfestival? Op Pinksteren is Hemelvaart immers al tien dagen voorbij! En aangezien het Twents Gitaarfestival op Hemelvaartsdag begint…

Wel, op Hemelvaartsdag deed ik met mijn kleinkind Iris wat er in het liedje wordt bezongen. Mijn vrouw Erna en ik herstelden daarmee een oude traditie in ere, met drie generaties (grootouders, ouders en kinderen) naar de uitspanning Het Hoogspel in Delden voor de speeltuin en een kop koffie met gebak.

Die traditie was op gegeven moment niet meer mogelijk (de kinderen werden groot en gingen het huis uit en mijn schoonmoeder, die altijd mee ging, was overleden). Aangezien afgelopen jaar ons eerste kleinkind werd geboren, kwam het Hoogspel weer in beeld. Zodoende was ik er op de eerste dag van het festival niet bij en miste zodoende De Hemelse Gitaren op de Oude Markt en het concert van Frank Bungarten.

Een tweede relatie ligt er trouwens ook, op een mooie Pinksterdag begon ik aan het schrijven van het verslag van dit jaar Twents Gitaarfestival. Weliswaar wat korter dan voorgaande jaren, maar nog steeds over het grootste deel.

Het Festival

Ondanks alle culturele crisisgeluiden van dit jaar is de Stichting Twents Gitaarfestival er wederom in geslaagd om de negende editie van dit gitaargebeuren uit te brengen. Dat dat organisatorisch een hele toer is, staat buiten kijf. Je moet namelijk niet alleen artiesten zien te engageren, maar je moet ook nog eens opboksen tegen de professionele fundraisers die veel culturele instellingen tegenwoordig in dienst nemen in de strijd om de weinige subsidies die er nog over zijn.

Het bestuur, bestaande uit Paul Driessen, Niels Ottink en Gerard Kroeze, met assistentie van Jaap Majoor, had weer hard gewerkt om het festival op rolletjes te laten verlopen.

De kantine van Artez was wederom het toneel van de nodige stands. De gitaarbouwers Jan Zonjee, Dirk Janssen, Stefan Rössler en Daniel Stark stonden er met hun fraaie handgebouwde instrumenten. Musikhaus Trekel uit Hamburg was er dit jaar niet bij(verplichtingen mij een groot mandoline evenement), maar de Zweedse muziekhandel Gitarissimo vormde een waardige vervanger met dozen vol gitaarliteratuur, CDs, gitaaraccessoires en gitaargadgets! Het was erg leuk om muziek en CDs van Skandinavische origine te zien, die je hier helemaal niet kunt kopen!

In de kantine was het bij de bestuurstafel ook te zien dat de informatiemaatschappij zijn intrede had gedaan via iPad en Smartphone. Zo werd de registratie van de deelnemers vlotjes in het systeem gebracht.

Qua organisatie was er iets gewijzigd, de aloude hoofdsponsor American Guitar Store had de zaak gesloten en Kaj’s Guitar Store had het stokje als hoofdsponsor overgenomen. Het is mooi dat in deze tijden van beknibbelen en crisis er toch mensen zijn die de gitaarcultuur willen ondersteunen.

De website van het Twents Gitaarfestival heeft een flinke technologie upgrade gekregen middels een fraai ontworpen Wordpress template. De stijl en kleurstelling van de website kwam ook smaakvol terug in het programmaboekje, dat er strak uit zag!

Zoals ieder jaar had het Twents Gitaarfestival weer de beschikking over een equipe de volontaires. Mensen, bedankt voor jullie bijdrage, want achter de schermen is voor vrijwilligers heel wat werk te verzetten!

pgdwn