Opnames

links

Ik ben al enige tijd in het bezit van een Tascam digitale recorder, een DR100 Mk. 2 om precies te zijn. Een heel handig ding met een afstandsbediening en 2 XLR-ingangen en gegevensopslag op XD-kaartjes. Een perfecte aanvulling voor mijn twee AKG C1000 microfoons die ik jaren geleden heb gekocht. Met voldoende batterijen kun je een heel eind komen.

Ik maak de opnamen gewoon op mijn zolder en bewerk de opnamen later met de computer. Bewerkingen zijn meestal een beetje knippen, op bescheiden schaal nagalm toevoegen en eventueel het niveau een beetje aanpassen.

Ik werk er van tijd tot tijd intensief mee, maar echt een routine is het nog niet geworden en het resultaat is althans in mijn optiek heel verschillend. Daarom wil ik er eens flink op gaan oefenen, want volgens mij geldt voor opnemen hetzelfde als voor voorspelen en concoursdeelname: Oefening baart kunst.

Die Tascam, dat is de laatste ontwikkeling op het gebied van mijn opneemavonturen. Het avontuur startte lang geleden, nog in de tachtiger jaren. Toen tikte ik een setje Philips elektret microfoons op de kop voor zegge en schrijve vijf en twintig gulden.

Ik startte mijn eerste pogingen om mezelf op te nemen met een onvervalste vier sporen spoelenrecorder. Ik probeerde de stukjes van de gitaarles zo goed en zo kwaad als het ging op te nemen en maakte toen kennis met recording-stress, een plankenkoortsachtig verschijnsel. Het was ook technisch een heel gedoe, zeker toen ik probeerde met Sound-on Sound duo’s in te spelen.

De spoelenrecorder verdween van het toneel en werd vervangen door een cassetterecorder. Dat bleek voor gitaaropnamen niet zo’n succes, het jengelen was duidelijk te horen, dus de microfoons bleven jaren in de kast. De bandjes met opnames gingen verloren.

Na het Millenium werd de digitale opnametechniek bereikbaar voor de amateur. In 2002 kocht ik een Fostex V8 digitale recorder met het setje AKG C1000 microfoons dat ik nog steeds gebruik. Enthousiast begon ik een paar solo opnamen te maken, maar lang duurde dat niet, want door het duo spelen had ik niet zo heel veel tijd voor solo. Bovendien, ik had eigenlijk het apparaat gekocht om een duo-cd op te nemen. Echter, toen bleek dat ons Gitaar Duo DOS Amigos op zijn laatst aan het lopen was, het Cd-project wilde niet lukken.

Het duo liep op de klippen in 2007 en ik had nogal wat tijd nodig om weer een solospeler te worden. Van opnemen kwam niet veel meer.

Tot ik in 2012 besloot de oude en lastig te bedienen Fostex te verruilen voor het Tascammetje. Daarmee werd het opnemen een stuk gemakkelijker en ik begon het te gebruiken als oefening voor concours spelen, of gewoon voor het vastleggen van stukjes.

Daar gaat dit gedeelte van de site over. Over mijn microfoonavonturen vanaf zeg 2002. Uiteraard met de nodige demonstraties. Het is een avontuur op weg naar echte CDs. Ik heb er inmiddels een paar gemaakt, voor beperkte kring, want ik heb nog niet het gevoel dat ik hiermee wereldwijd de boer op kan.

In dit gedeelte vind je een groeiende serie microfoonavonturen van mijn kant. Ik heb ze in chronologische volgorde gerangschikt, dus voor recent materiaal moet je scrollen.

: -) Veel plezier met grasduinen in mijn live-muziek! Kwestie van klikken in de inhoudsopgave.