Haitian Suite

Haitian Suite

  • Titel: Haitian Suite.
  • Musicus: Alberto Mesirca, gitaar.
  • Identifikatie: Basta 30-9302-2.
  • Opname: November 2010, MCO Studio 10, Hilversum, Holland.
  • Uitgavejaar: 2011.

In mijn kindertijd had mijn moeder een koffergrammofoon en twee platenkoffers, eentje voor singles en eentje voor EPs en LPs. Heel soms kwam de grammofoon tevoorschijn, en dan was het voor ons als kinderen een heel avontuur om de platenkoffer open te maken en de hoezen van alle singeltjes te bekijken.

Een van die singeltjes was Hava Nagila van Harry Belafonte. En volgens mij zaten Matilda en Island in the Sun er ook nog tussen.

Ook in die tijd kregen de zangers de bekendheid, de roem en het plaatje op de platenhoes. De begeleidingsmuzikanten hadden minder geluk, met een beetje goede wil kwamen ze in de line-up op de hoes terecht, maar dat gold vaak niet voor singeltjes. Zo bleven de gitaristen Millard Thomas en Frantz Casseus buiten beeld.

Frantz Casseus (1915 – 1993) was afkomstig van Haïti, een van de eerste onafhankelijke landen in de regio. In zijn geboortejaar werd het land echter bezet door de Verenigde Staten ter bescherming van de economische belangen van de States in voornamelijk suiker en katoen, na vele jaren van coups en tegencoups die het land op de rand van de afgrond brachten.

Zodoende kwam Casseus in zijn jeugd in aanraking met zowel de traditionele Haïtiaanse muziek met traditionele ritmes als buitenlandse vormen zoals jazz. Hij vertrok naar Amerika en ontwikkelde een compositorische stijl voor de klassieke gitaar die de volksmuziek van Haiti als basis gebruikte voor hedendaagse muziek, net zoals Villa-Lobos de traditionele Braziliaanse muziek van de straat in zijn klassieke muziek had geïntegreerd.

Casseus componeerde diverse werken, waaronder de Haitian Suite en noteerde veel in een eigen schetsboek vol manuscripten. Zijn werk zou in de vergetelheid zijn verzonken als zijn leerling Marc Ribot er niet geweest was. Deze nam niet alleen stukken van zijn leermeester op, maar vestigde ook de aandacht op Casseus’ muziek. Met als resultaat deze opname van de Italiaanse gitarist Alberto Mesirca.

Deze opnames vertonen het unieke verschijnsel dat componist en gitarist bij elkaar passen, en dat daardoor ook de niet nader genoteerde emoties en muzikale aspecten van de composities over komen. Dit maakt Haitian Suite tot een bijzonder interessante rondreis van traditionele Haïtiaanse muzikale vormen in een geheel eigen signatuur.

 De mooie toon en duidelijke kleurstelling van Mesirca’s gitaarspel maken dit album een genot om naar te luisteren en daarbij bijna meditatief te ontspannen. De ingetogen maar gedetailleerde opnametechniek draagt behoorlijk aan de sfeer.

De taal van de muziek komt alleszins over, en niet alleen bij de volwassen luisteraar! Onze huiskatten hadden een merkwaardige voorkeur voor deze CD, en gingen er onveranderlijk lekker bij liggen. Ons kleinkind Iris bleek zo jong als ze was ook een klik met de plaat te hebben, bij diverse nummers liep ze naar de luidsprekers toe, spitste ze haar oren en begon op haar eigen manier te swingen.

Er zit dus meer in deze muziek dan je op het eerste gehoor waarneemt! Wat mij betreft is deze CD een verplichte aanschaf voor de veeleisende luisteraar van gitaarmuziek!

Iris swings on Haitian Suite

pgdwn