13 Ekseption ’89

Ekseptional

Ekseption was voor mij een hele tijd uit beeld tot ik in de 21e eeuw bij toeval op een revival album stuitte. Ook dit album was een remake van de gouwe ouwen, waarbij hier en daar een disco-beat wist door te dringen. Wat ik wel leuk vond dat er een Ekseption versie kwam van een aantal nummers van Rick’s GX1 synthesizerplaat Night of Doom.

Na jaren vond ik dit album meer overtuigen dan Ekseption ’78 en Dance Macabre.

Een van de meest aparte nummers van deze plaat is My Pianoman, een arrangement van Mache Dich mein Herze rein uit de Mattheuspassion van Bach voor pianosolo. De melodie werd ook bekend in de zestiger jaren als Cent Mille Chansons door de Frans/Marokkaanse zangeres Frida Boccara.

Aan de ene kant heb ik gemengde gevoelens over dit lied, ik weet nog goed de strijd om de vlekjes op je ziel waar de schooljuffrouw het over had tijdens het ochtendgebed toen ik als kind op de Gereformeerde School zat, het was een concept dat angst in een kinderhart bracht! Die zwartheid werd helemaal erg rond Goede Vrijdag, waarbij Bach’s melodie voorbijkwam in de vorm van het lied Maak nu mijn hartje rein.

Aan de andere kant is het een ontroerende melodie die op de een of andere manier emoties losmaakt, zo krachtig is die muziek. Wat dat betreft past de tekst van Frida Boccara daar weer bijzonder goed bij.

Hoe dan ook, Ekseption ’89 was een prettig stukje nostalgie!

error: Content is protected !!
Scroll naar boven