Aria (Hasse)

Het is in de muziek altijd al de gewoonte geweest om arrangementen van populaire stukken te maken. Zo kon de muziek onder een breder publiek worden verspreid en geschikt gemaakt voor bijvoorbeeld thuisgebruik. In de achttiende en negentiende eeuw waren opera’s behoorlijk populair onder de mensen. Juist met opera melodieën waren arrangementen heel erg effectief, omdat het nu eenmaal niet mogelijk is om een cast en een orkestbak thuis neer te zetten.

De aria Digli che io son Fedele (“Ik zeg je, dat ik je trouw zal zijn”) is een voorbeeld van zo’n arrangement. De aria is afkomstig uit de opera Alessandro nell’ Indie van Johann Adolf Hasse.

Ik heb deze aria qua stijl altijd vreemd gevonden voor de Barok, omdat de melodie veel meer tot de klassiek periode lijkt te horen. Er zit een verrukkelijk dramatisch gedeelte in het laatste stuk. Het beeld van twee geliefden, die afscheid nemen, niet zeker weten of ze elkaar op korte termijn terug zullen zien, maar elkaar desondanks trouw beloven, is in dit stuk goed uit te spelen.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven