Veelgestelde Vragen
Wat is je voornaamste doelstelling?
Met deze site wil ik bladmuziek voor klassieke gitaar (solo, duo en ensemble) kosteloos ter beschikking stellen aan de klassieke gitaargemeenschap. Praktisch alles van deze muziek heb ik in de loop der jaren (ik speel nu meer dan vijf en dertig jaar) zelf gespeeld ( 😉 wat natuurlijk niet zeggen wil dat ik alles perfect kan uitvoeren) en voor eigen gebruik op noten gezet. Het leek me een goed idee om die muziek te delen.
Zijn er nog meer doelstellingen?
Jazeker, ik noem er een paar:
- Wat informatie verschaffen over mijn eigen muziekpublicaties.
- Verhaaltjes schrijven over de gitaar CD’s die ik mooi vind.
- Mijn eigen opnames laten horen.
- Links onderhouden naar diverse muziek-sites.
Hoe lang bestaat de DOS Amigos Homepage?
Ik begon een eerste versie van de DOS Amigos Homepage in 1998. Ik had toen net Internet en een cursus HTML op het werk vormde een prima aanleiding om zelf iets te maken. Mijn speelruimte was 5 MB-webruimte van mijn toenmalige provider, waar de mails nog vanaf gingen, dus het was behoorlijk behelpen.
Nu zit ik op 75 GB onder een eigen domeinnaam, best voldoende om een grotere site op te zetten inclusief mp3s om de meer dan 800 gitaarstukken af te kunnen spelen. In vroeger dagen moest ik MIDI-files gebruiken om ze af te spelen, maar die tijd van het op zijn hoogst blikken Windows geluidje is nu voorbij. Met de Sibelius klanken lijkt het een beetje op gitaar.
Dit jaar vier ik het vijf en twintig jarige jubileum van de site.
Hoe kom je aan de naam DOS Amigos?
Die naam stamt van het gitaar duo dat bestond uit ondergetekende -Mark de Gooijer- en de gitarist Hans Oosterwal. Dit duo heeft vijftien jaar bestaan, maar is in 2007 helaas uit elkaar gevallen.
Ooit maakten we onze arrangementen met de aloude Musicator muzieksoftware op een DOS-computer, zelfs nog onder Windows 3.11. We brachten daardoor buiten het repeteren aardig wat tijd achter het beeldscherm door. Het besef dat we met DOS bezig waren en op zowel muzikale als vriendschappelijke basis een duo vormden gaf aanleiding tot de naam DOS Amigos.
Ondanks het feit dat het gitaar duo niet meer bestaat, was de naam wel een begrip geworden. Daarom ga ik sindsdien door met de site onder deze naam, alleen is het motto DOS Amigos, dos Guitarras gewijzigd in DOS Amigos: La guitarra y Yo! (De Gitaar en ik). Dat laatste is voor mij als solist uiteraard altijd blijven gelden.
De hoeveelste Remake van de Site is dit nu al?
De zevende keer!
De eerste versie van de site maakte gebruik van frames. Dat was nog in de tijd dat Netscape de meest populaire browser was. Frames bleken toch niet gemakkelijk: je kreeg de gekste effecten met resizen van het browser venster.
Daarna heb ik een vaste layout in tabelvorm gemaakt. Dat werkte een stuk beter en stabieler, maar had vooral bij onderhoud zijn beperkingen
Na bijna zes jaar dezelfde layout kreeg ik lentekriebels. Ik heb eerst wat geëxperimenteerd met de content managementsystemen Joomla en Drupal voordat ik besloot technologisch een kleiner stapje vooruit te doen met de CSS gestuurde ’table-less’ layout.
Weer zes jaar later (het lijkt wel een ‘six-year itch’) kreeg ik opnieuw lentekriebels. Ook nu liep een experiment met Joomla op niets uit. Daarom heb ik de graphics opgefrist en een broodkruimelnavigatie toegevoegd. Verder ben ik overgestapt op MP3 geluidsbestanden in plaats van MIDI-files.
Uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen in 2017 en ben ik gaan experimenteren met een WordPress lay-out met vertaal plugin. Dat was een hele klus met in totaal bijna 3000 HTML-pagina’s. Het werd wel een mogelijkheid om de site op te frissen en toekomstbestendig te maken. Ik kreeg bijvoorbeeld de gelegenheid om de veelvuldige herhaling in componistenbiografie wat te verminderen.
Echter, de WordPress materie bleek nogal problematisch toen ik het effect van slecht geüpdatete plug-ins tegenkwam. Daarom heb ik de hele site weer in klassiek HTML gecodeerd, maar wel met de nieuwe lay-out en structuur. Heel veel WordPress toeters en bellen bleek ik namelijk niet nodig te hebben, en die ballast maakte de site te zwaar. Ik heb wel een kleine WordPress instantie gebruikt om een blog eraan te hangen.
Na twee jaar besloot ik na goede ervaringen met een blog, toch het WordPress platform te gebruiken, omdat het beheer veel gemakkelijker is. Met een minimalistische layout is de DOS Amigos Homepage nu ook goed te volgen op Tablet en Smartphone.
WordPress evolueerde echter door, waardoor ik verplicht was de hele site opnieuw te verbouwen. Met een nieuw thema met wat handige functies hoop ik wederom toekomstbestendig te zijn.
Wat vind je op deze site?
De opties in het top menu geven al een beetje aan wat je op deze site kunt vinden. In kort bestek is dat het volgende:
- Een rubriek Allerlei met daarin: Deze FAQ, de geschiedenis van DOS Amigos, CD-reviews en speciale stukjes.
- Muziek voor Solo gitaar, van Renaissance tot en met de eerste helft van de twintigste eeuw. Indien beschikbaar is de bladmuziek is in pdf-formaat, van ieder stuk kun je een MP3-bestand beluisteren om een indruk te krijgen hoe het klinkt.
- Muziek voor gitaar Duo, van Renaissance tot Rock. Dit is het repertoire van het aloude gitaar duo DOS Amigos. Ook hier indien beschikbaar de bladmuziek in PDF en een MP3-bestand voor het geluid.
- Muziek voor gitaar Ensemble, van alles wat. Hier staan de stukken voor drie en vier gitaren en wat materiaal voor ensembles zoals gitaar en fluit, en gitaar en zang. Ook hier PDF-bladmuziek en MP3 geluid.
- Opnames, mijn eigen opnames van gitaarstukken.
- De rubriek Gitariteiten: tips, mijmeringen en verhalen rond de gitaar.
- Mijn eigen stek Mark’s met een biografie, informatie over eigen publicaties en mijn uitgeverij.
- Archieven, Materiaal van vroeger, onder meer de festivalverslagen.
De Muziek
Het overgrote deel van de DOS Amigos Homepage is gewijd aan het delen van muziek.
De gitaarmethode van Aaron Shearer, de bekende Amerikaanse gitaarpedagoog, stelt de gitaarstudent als doel het delen van muziek, dat wil zeggen het voorspelen voor publiek. Dit doel brengt je buiten (de bescherming van) de studeerkamer en de kleine kring, maar maakt de effort die je in je gitaarmuziek steekt nuttig: je kunt er andere mensen mee ontroeren, plezieren, verbazen en zelfs doodergeren (uiteraard hopen we dat zoiets niet gebeurt).
Je kunt de muziek die je zelf speelt ook op een andere manier delen, het ter beschikking stellen van bladmuziek stelt anderen in staat om die muziek zelf te spelen en desgewenst weer met anderen te delen. En dat is wat de DOS Amigos Homepage beoogt te doen, althans voor muziek in het Public Domain. Dit geldt voor volksmuziek en klassieke muziek van voor 1938.
Stukken waarvan ik verwacht dat er auteursrechten aan vast hangen kun je wel afspelen, maar de bladmuziek komt niet tevoorschijn op een enkele teaser na. Ter compensatie vermeld ik de bron met een eventueel publicatienummer bij wijze van reclame voor de uitgever, dan kun je de muziek kopen als je haar leuk vindt.
Al de muziek op deze site vormt een geschiedenis. De solomuziek heb ik in de meer dan veertig jaar dat ik bezig ben voor het overgrote deel zelf gespeeld. Dit zijn alleen de klassieke stukken, het populaire materiaal dat ik heb gespeeld staat niet op deze site. De duo muziek is de geschiedenis van het Gitaar duo DOS Amigos: 15 jaar repertoireopbouw. De ensemblemuziek stamt uit de Gitaarkring en een paar ensemblepogingen met andere instrumenten.
Navigatie op de Site
Het top menu is het voornaamste navigatiemiddel om de grote segmenten van de site te bezoeken. Afhankelijk van je apparaat, desktop, tablet of Smartphone is dit menu zichtbaar of verborgen achter een hamburgermenu-knop. Om navigatie te vergemakkelijken, heb ik een broodkruimelpad toegevoegd.
Diepere navigatie wordt opgelost met plaatselijke menu’s. Binnen bijvoorbeeld een wat kleiner segment zoals de Renaissancemuziek in de Solo afdeling, komt er een navigatiemenu naar de componisten die er in die sectie zitten. Iedere componist krijg dan een of meerdere pagina’s met zijn of haar stukken. Daarnaast heeft iedere grote sectie een indexpagina met opsomming van alle stukken daarin. Daarmee kun je direct linken. Merk op dat je dan de componisten-informatie wel mist.
Om snel naar het top menu te scrollen, verschijnt er een pijltjesknop rechts waarmee in een keer naar boven kunt scrollen.