Recensies

Schrijven is een hobby van me. Daarom heb ik Fantasyromans geschreven, produceer ik met regelmaat jubileumverhalen en schrijf ik festivalverslagen en Gitariteiten.

Deel van de festivalverslagen was een bespreking van de concoursen, zowel voorrondes als finales. Een activiteit die erg dicht in de buurt kwam van recensies, want ik beschreef altijd mijn mening over stukken en uitvoering. Daarom dacht ik “zouden cd-recensies een welkome aanvulling zijn voor de site?” Een mooie conditietraining voor een schrijver annex gitarist.

Een recensie… Wat is dat eigenlijk?  De Dikke Van Dale zegt hierover “beoordeling, kritische beschouwing van een werk van kunst of wetenschap in een dagblad of tijdschrift”.

Dat klinkt erg zwaar. Vaak is het dat ook, want velen vinden een recensie niet compleet zonder kritiek in de negatieve zin des woords. Bij een CD is dat voor een deel mosterd na de maaltijd, want de musicus -gitarist in mijn geval- heeft zijn werk al gedaan, het ligt vast in digitale data en je kunt een CD niet op stel en sprong meer over doen. Je kunt hoogstens een heruitgave maken, zoals John Williams op prima wijze met de muziek van Augustin Barrios heeft gedaan. Maar ja, meestal zit daar wel een half leven aan ervaring tussen!

Ik wil geen heftig kritische recensies schrijven. Bij de concoursverslagen hou ik me ook zo ver mogelijk van zuurpruimerij en mierenneuken, ook al geef ik wel een persoonlijke mening. Ik neig meer naar een verhaal, hoe ben ik aan een CD gekomen en wat heeft die opname voor mij betekend, wat heeft de muziek met mij gedaan.

“Hoor hem, wat een arrogantie!” is nu misschien wel je commentaar. Tja, ik heb geen musicologie gestudeerd, laat staan journalistiek. Het enige dat ik heb is mijn liefde voor de gitaar –ik speel zelf op bescheiden niveau, de DOS Amigos Homepage bevat de muziek die ik door de jaren heen heb aangepakt-, mijn oren en mijn hart. Daar ga ik mee aan de gang.

Ik ben van plan om gaandeweg de CDs van mijn eigen verzameling op de site te bespreken. Een lange termijn project, want ik bezit een fijne verzameling gitaarmuziek.

Een Cd-bespreking heeft een aantal componenten. Uiteraard noem ik de titel en de musicus/musici plus wat technische data die ik zo van de flaptekst kan halen. Een klein plaatje van de hoes komt er ook bij. En dan gewoon het verhaal. Een eerder voornemen om ook een track listing mee te geven laat ik varen, dat wordt erg veel administratie.

Inhoudsopgave

error: Content is protected !!
Scroll naar boven