Annette Kruisbrink (Duo)

Biografie

Annette Kruisbrink werd in 1958 in Amsterdam geboren. Als kind kreeg ze muziek met de paplepel ingegoten. Ze volgde ze een aantal jaren pianoles en componeerde een aantal stukken voor dit instrument. Op haar twaalfde ruilde ze de piano in voor de gitaar en startte als autodidact met de gitaarmethode van Johan B. Kok. Aan het einde van de middelbare school besloot ze gitaar te gaan studeren aan het conservatorium in Zwolle. Ze studeerde daar bij Pieter van der Staak.

Componeren zit haar in het bloed, ze begon al jong met composities op de piano, als tiener schreef ze liedjes met gitaarbegeleiding en op het conservatorium bouwde ze haar compositievaardigheid verder uit. Na haar afstuderen deed ze de vervolgopleiding compositie aan het conservatorium in Zwolle en volgde diverse masterclasses. Met haar composities verkent ze veelvuldig andere stijlen, diverse ensembles en andere instrumenten zoals een Concertina en een Carillon.

Haar compositiestijl is breed: van hardcore hedendaags tot toegankelijk modern, met hier en daar een knipoog naar oude vormen. Omdat ze naast componeren ook zeer actief gitaar speelt, zowel solo als ensemble, zijn haar composities vast geworteld in de gitaarpraktijk. Ze werkt veel in opdracht en won met haar composities diverse prijzen. Ze is met haar inmiddels 382 composities een van de meest productieve gitaarcomponisten van Nederland.

Muziek

In dezer sectie vinden jullie een bloemlezing uit 20 Progressive Duets en Album de pièces pour 2 Guitares van Annette Kruisbrink.

20 Progressive Duets is een interessante bundel omdat het in feite een soort mini-cursus duo spelen is. In het begin zijn de stukken gericht op samenspel en gelijkloop, gaandeweg komen er ingewikkelder zaken aan de orde, zoals tussen elkaar doorspelen en een verschillend ritme voor de beide partners.

Album de pièces pour 2 Guitares is duidelijk moeilijker dan 20 Progressive Duets, maar ik werd op slag verliefd op een van de delen, Sarao, vandaar dat je hier ook een demonstratie vindt.

Op deze pagina vind je muziek met een verhaaltje, maar niet de bladmuziek zelf op een enkele teaser na. Copyright restricties. Als je de muziek echter zelf wil spelen, verwijs ik graag naar de volgende publicaties:

  • 20 Progressive Duets: Digital Music Productions M-19862, inclusief CD ingespeeld door het Anido Guitar Duo.
  • Album de pièces pour 2 Guitares: Lemoine 27431.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven