Fernando Carulli (Duo)

Biografie

De Italiaan Fernando Carulli (1770 – 1841) werd geboren in Napels en begon zijn muzikale loopbaan op de cello. Op zijn twintigste jaar ontdekte hij de gitaar en ontwikkelde zich als autodidact tot een gevierd concertgitarist. Toen hij daarin eenmaal gesetteld was, begon hij met componeren en produceerde bijna vierhonderd werken voor gitaar solo en gitaar ensembles.

Hij vestigde zich in 1809 in Parijs, de toenmalige “Muziekhoofdstad van de wereld” waar hij concerten gaf, componeerde en zich opperbest vermaakte tussen een schare bewonderaars en een schare studenten uit de upper class. Zijn aanwezigheid in Parijs had een aanzuigende werking op andere gitaristen zoals Matteo Carcassi en Fernando Sor.

Carulli componeerde naast veel programmamuziek talloze kleine stukken, die zeer goed lagen bij de beginners op de gitaar. Verder stelde hij zijn Méthode Complète samen, een studiemethode, die nog steeds in gebruik is. Daarmee dook hij in het gat dat hij zelf ervaren had, gebrek aan professioneel gitaaronderricht. Om zijn werken uitgegeven te krijgen, richtte hij zijn eigen uitgeverij op.

Zijn samenwerking met de gitaarbouwer René Lacote leidde tot een ontwerp van de zes-snarige gitaar dat in die tijd geliefd was.

Muziek

Carulli heeft een aardige set duo’s op zijn naam staan, met als grote bekende het Duo in G, en de Serenade Op. 96 waarmee Julian Bream en John Williams in hun Together platen op de proppen kwamen. Daarnaast vind je op deze pagina de duo’s uit Drie Romances voor Gitaar Op. 333. Merk op dat dit laatste stuk vijf delen omvat.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven