Renaissance Diversen (Duo)

Op deze pagina vind je een bonte verzameling Renaissancecomponisten. Er is biografisch het een en ander te vertellen over de heren, dat vind je hieronder. Muziek vind je daaronder.

Ben je ongeduldig of gretig? Dan direct naar de Muziek!

Biografieën

Robert Johnson

Robert Johnson (1583 – 1683), een van de belangrijke componisten van de Elizabethaanse periode in het zestiende/zeventiende eeuwse Engeland. Hij was daarnaast lid van het theatergezelschap The Black Friars.

John Johnson

John Johnson (1545 – 1594) was luitspeler en componist aan het hof van Elizabeth 1. Hij stond daar in hoog aanzien, getuige het feit dat zijn weduwe na zijn dood land kreeg toegewezen. Men ziet hem als de stichter van de Engelse Luitschool die in John Dowland zijn bekendste vertegenwoordiger had.

Thomas Robinson

Een biografie schrijven van Thomas Robinson is geen eenvoudig karwei, want er is weinig bekend. Zijn levensjaren, 1560 – 1610, zijn een historische gok. Gelukkig schreef hij hier en daar wat aanwijzingen op de voorpagina’s van zijn composities waarmee je het een en ander kunt dateren. Uit die fragmenten weten we dat hij als muziekleraar werkte aan het Deense hof in Kopenhagen en Helsingør. Zijn bekende werk, The Schoole of Musicke, kwam uit in 1603 en gold lang als standaardinstructieboek voor instrumenten zoals de Luit, de Bandore en de Viola da Gamba.

Nicolas Vallet

De Franse componist en luitspeler Nicolas Vallet (ca. 1553 – 1626) was een Hugenoot en werd wegens zijn geloof vervolgd. Hij ontliep de politieke problemen in Frankrijk door in Amsterdam neer te strijken, in die tijd een wereldstad van allure. Hij stichtte daar een dansschool en vormt een ensemble dat op bruiloften en partijen speelde. Die zaken gingen niet allemaal voor de wind, zodat hij al zijn bezittingen verloor en zelfs zijn kleren werden verpatst. Gelukkig voor hem keerde later het financiële tij weer. In Amsterdam publiceerde hij onder meer Le Secret des Muses in 1613, een interessante verzameling luitmuziek die een goed beeld geeft van de luitcultuur in de Lage Landen. Hierin staan bewerkingen van populaire liederen, religieuze liederen en diverse dansvormen.

Muziek

error: Content is protected !!
Scroll naar boven