Frederik/Henrik Rung (Ensemble)

Biografie

Vader Henrik Rung (1807 – 1871) en de zoon Frederik Rung (1854 – 1914) waren Deense musici en componisten.

Henrik Rung werd in 1807 in het Deense Naestved geboren. In zijn jeugd was hij door gezondheidsklachten langdurig aan het bed gekluisterd, een tijd die hij nuttig besteedde met de ontwikkeling van zijn gitaarspel.

Hij kreeg een opleiding aan de Koninklijke Orkestschool, niet op de gitaar evenwel, want in die tijd zag men de gitaar als zigeunerinstrument, maar op de contrabas. Hij kreeg een beurs om in het buitenland te studeren. Zo maakte hij in Italië kennis met koorcomposities van onder meer Palestrina. Dat hielp hem bij de start van een carrière bij het Koninklijke Theater in Kopenhagen. In zijn enthousiasme voor koormuziek richtte hij het koor van de St. Caecilia Vereniging (Cæciliaforeningen) op, met zichzelf als dirigent.

De omvang van zijn gitaarrepertoire was niet heel erg groot, 4 opusnummers, zijn bijdrage aan Albumsblade en wat los werk. Zijn grootste bekendheid dankt hij in Scandinavië vooral aan zijn liederen. Desalniettemin getuigen vooral zijn opusnummers van een grote virtuositeit.

Net zoals zijn vader, ging Frederik Rung de muziek in. Hij volgde zijn vader op, zowel bij de St. Caecilia Vereniging als bij het Koninklijke Theater. De gitaarstukken in Albumsblade zijn praktisch de enige bijdrage aan het solo gitaarrepertoire, hij hield zich voornamelijk bezig met koor-, orkest en operamuziek.

Henrik Rung speelde op een klassiek model gitaar uit zijn tijd. Zijn zoon bediende zich echter van een merkwaardig instrument, de harpgitaar, die op de grond steunde.

Muziek

error: Content is protected !!
Scroll naar boven