Ensemble Gitaar Diversen

Op deze pagina vind je een bonte verzameling componisten voor de trio- en kwartetmuziek in deze sectie. Er is biografisch het een en ander te vertellen over de heren, dat vind je hieronder. Muziek vind je daarna.

Ben je ongeduldig of gretig? Dan direct naar de Muziek!

Biografieën

Pierre Attaignant

De 16e -eeuwse Franse componist Pierre Attaignant (1494 – 1552) was een belangrijke muziekuitgever, die door een nieuw drukprocedé te gebruiken sneller en goedkoper muziek kon drukken, wat de verspreiding van bladmuziek zeer ten goede kwam.

Voordat Attaignant leefde, werd bladmuziek in twee fasen gedrukt, de notenbalk en de noten gescheiden van elkaar. Dit was een kostbare geschiedenis, om van problemen met correcte uitlijning maar te zwijgen. Hij combineerde daarom noot en notenbalkfragment in een symbool.

Attaignant was een van de eersten die muziek in druk verspreidde. In 1537 bracht hij het tot bladmuziekdrukker en boekhandelaar voor de Franse koning Francois I. Hij publiceerde muziek van meer dan 150 bekende componisten uit zijn tijd en voegde daar nog talloze liederen, danssuites, missen en motetten aan toe

Baldassare Donato

Baldassare Donato (1525 – 1603) begon als zanger en werd later kapelmeester in de San Marco basiliek in Venetië, een carrière die werd gekenmerkt door conflicten met mededingers, die zelfs tot handgemeen leidden. Hij componeerde religieuze werken in de stijl van Palestrina en Gabrieli, met zijn wereldse muziek kwam hij met de Villanella (Boerenlied) als vorm, een lichtvoetige madrigaal met een sterke nadruk op de melodie.

Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi (1678 – 1741) werd geboren in Venetië. Zijn vader, een kapper, hielp hem in zijn carrière in de muziek en meldde hem aan bij de Cappella di San Marco, waar vader Vivaldi zelf een vooraanstaand violist was (en door sommigen zelfs een virtuoos genoemd werd).

In 1703 werd Vivaldi priester. Hij kreeg al snel de bijnaam Il Prete Rosso (“de rode priester”), vermoedelijk vanwege zijn rode haar. Vanaf 1704 hoefde hij niet meer deel te nemen aan de heilige mis in verband met zijn slechte gezondheid: hij leed aan astma. Vivaldi werd vioolleraar in een meisjesweeshuis in Venetië, het Pio Ospedale della Pieta. De musicerende wezen stegen snel in aanzien, ook in het buitenland. Voor hen schreef Vivaldi de meeste van zijn concerten, cantates en gewijde muziek.

In 1705 werd de eerste verzameling van zijn werk gepubliceerd en er zouden er nog vele volgen. Als hij niet op een van zijn vele reizen was, vervulde Vivaldi verschillende taken in het weeshuis. In 1713 kreeg hij de verantwoordelijkheid voor alle muzikale activiteiten in het instituut.

Vivaldi was een geweldig productieve componist, hij schreef meer dan 700 werken. In zijn tijd was hij vernieuwend bezig en behoorlijk bekend, getuige het feit dat Bach een van zijn concerten voor strijkers voor kerkorgel bewerkte.

Na de Barok raakte Vivaldi in het vergeetboek. Pas in de twintigste eeuw werd veel van zijn werk herontdekt en uitgegeven, waarbij het een flinke bijdrage leverde aan de barokhausse van deze tijd.

Carl Michael Bellman

De Zweedse dichter en zanger Carl Michael Bellman (1740 – 1795) was een tijdgenoot van Wolfgang Amadeus Mozart. Al in zijn kindertijd toonde hij een duidelijk talent voor zingen en presenteren. Toen hij volwassen was, zong en speelde hij letterlijk overal, van het Koninklijk hof in Kungliga Slottet in Stockholm tot de salons, cafeetjes en hoerenbuurt in dezelfde plaats. Wat dat betreft heeft hij al een parallel met Mozart!

Hij schreef circa 1700 liederen en gedichten, velen over het dagelijks leven zelf met voor die tijd gewaagde teksten over drank, erotiek, dood en levenswijsheid, veelal gezet in een tragikomische of zelfs parodiërende stijl.

Hij begeleidde zichzelf op een Centrina – een soort elfsnarige luit – en wist overal de juiste melodieën vandaan te halen. Ook al componeerde hij niet zelf, hij had een zeer goede neus voor de juiste tonen bij zijn woorden en heel wat vrienden die hem bij het toonzetten konden helpen.

Zodoende zijn veel van zijn liederen getoonzet op populaire melodieën uit zijn tijd, die een onderdeel vormen van de cultuurerfenis van Zweden en ook nu nog populair zijn. De liederen eenvoudig maar toch pakkend. De Nederlandse zanger Cornelis Vreeswijk (1937 – 1987) heeft er zelfs nog een aantal op de plaat gezet.

Léo Delibes

Léo Delibes (1836 – 1891) was een Franse componist uit de Romantiek, die vooral bekend werd door zijn opera’s, operettes en balletmuziek.

Andrew Forrest

Andrew Forrest heeft een opmerkelijke carrière als gitarist en arrangeur. In zijn kindertijd speelde hij piano en klarinet tot hij in aanraking kwam met de gitaar omdat zijn vader met spelen begon. Hij volgde geen formele muziekopleiding, maar ontwikkelde zich als vaardige amateur en autodidact, ook voor het arrangeren van muziek.

Toen hij werk vond als ambulante gitaardocent ontdekte hij zijn passie voor doceren en het leiden van grote ensembles. Hij maakte meer dan 100 arrangementen voor allerlei gitaarensembles waarbij ook andere instrumenten ten tonele verschijnen. Zijn materiaal is beschikbaar op zijn website.

Tegenwoordig treedt hij op met het York Guitar Quartet.

Louis Ignatius Gall

Louis Ignatius Gall werd in Nederlands-Indië geboren en maakte daar de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap, de chaotische en gewelddadige periode richting de onafhankelijkheid van Indonesië. De jonge Louis toonde talent voor de gitaar en na enige aarzeling van de kant van zijn vader begon hij de muziekstudie in Nederland. Hij begon bij Daan van Teeseling in Nijmegen en studeerde aan de conservatoria in Utrecht en Den Haag en studeerde daarna bij Andres Segovia in Santiago de Compostela. Een internationale gitaar carrière bracht hem daarna op vele podia tot hij settelde als hoofdvakdocent aan het Twents Conservatorium.

Vanaf zijn eerste gitaarlessen begon hij met componeren en arrangeren en ontwikkelde zo een heel eigen stijl. Hij componeerde een groot oeuvre waarvan nog lang niet alles is uitgegeven.

Muziek

error: Content is protected !!
Scroll naar boven