Pieter van der Staak (Ensemble)

Biografie

Pieter van der Staak (1930 – 2007) begon met gitaarspelen in de oorlogsjaren als autodidact. Vlak na de oorlog vertrok hij naar Parijs en speelde daar als gitarist in bands. Hij deed auditie bij Andrès Segovia in Italië en werd toegelaten bij zijn cursussen op de Academia Musicale in Siena. Daar kreeg hij ook les van Alirio Diaz en Emilio Pujol en voltooide later zijn muziekopleiding aan het Conservatorium van Maastricht. Daarop trad hij als allereerste vakdocent gitaar in dienst bij het Conservatorium in Zwolle. Daar stond hij in 1968 aan de wieg van de Zwolse Gitaarweken, een uniek concept in de zestiger tot en met tachtiger jaren.

Hij was een gevierd gitarist, gitaardocent en componist. Hij schreef veel kamermuziek voor allerlei instrument combinaties, waaronder gitaar, er staan 269 werken geregistreerd. Vooral de gitaarensembles kwamen uit in een tijd dat daar in Nederland nog niet veel voor werd geschreven. Ik ken hem voornamelijk van solowerk, alhoewel een paar van zijn stukken ook op ensembleworkshops langskwamen.

Muziek

Dit stuk was het onderwerp van een ensembleworkshop in Kulturhaus NIHZ in Nordhorn. Lees de Gitariteit daarover voor het verhaal over een stukje vergane glorie.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven