Muziek voor Fluit en Gitaar

De eerste jaren dat ik gitaar speelde, kwam er van samenspelen nog niet veel. Ik had nog niet voldoende vaardigheid en ervaring opgebouwd om goed te kunnen samenspelen. Ook al lijkt samenspelen soms simpel -je speelt gewoon je eigen partijtje en het komt wel goed- in de praktijk valt dit behoorlijk tegen door aspecten als synchroniseren met en anticiperen op je medespeler(s), waarbij je ook nog je eigen partij in de gaten moet houden.

Toen ik les kreeg bij Rob Wagenvoort, begon ik met hem samen te spelen. Langzamerhand leerde ik mijn eigen spel en dat van de ander te integreren. Ik begon de kracht van het samenspel te waarderen, samen muziek maken bleek een heel andere maar zeer bevredigende dimensie van de muziek. Op deze manier speelden we onder meer het bekende Duo in G van Fernando Carulli en L’ Encouragement van Fernando Sor (beide stukken zijn te horen op de Together CDs van Julian Bream en John Williams).

Op gegeven moment maakte ik kennis met een fluitiste. We besloten samen te gaan spelen. Dit werd een zeer leerzame ervaring voor me (stel je het volumeverschil tussen een gitaar en een dwarsfluit eens voor en het effect dat zoiets op je spel heeft). Gaandeweg bouwden we samen een repertoire op.

Er was echter een probleem. We vonden muziek zat voor (dwars)fluit en gitaar. Er was van alles, dat wel, maar het was of veel te gemakkelijk of razend moeilijk. Het was in die tijd dat ik de eerste wankele stappen zette om muziek die we samen leuk vonden te arrangeren voor gitaar en fluit. Het was een moeizaam proces, omdat je nooit echt terug kon luisteren wat je opschreef. Het ging echter wel: steevast maakte ik voor de verjaardag van de fluitiste wel een paar uitgeschreven arrangementjes, die we met veel plezier speelden.

Toen de computer verscheen, werd het voor mij mogelijk om de geschreven muziek terug te luisteren via een notatieprogramma met geluidskaart. Mijn eerste stappen zette ik met Deluxe Music op een Amiga 500. Daarna kwam Musicator for Windows op de PC in beeld, gevolgd door andere meer moderne bladmuziek editors, en nu werk ik voornamelijk met Sibelius.

Op deze manier schreef ik een aardige collectie arrangementen van volksliedjes en van klassieke muziek die we mooi vonden. Mijn vrouw Erna (yeah, she’s the manager!) kwam op gegeven moment op het idee om deze verzameling voor publicatie aan te bieden. De muziekuitgever Van Teeseling uit Nijmegen toonde belangstelling, met als resultaat drie boekjes met stukken voor gitaar en fluit. Informatie over deze boekjes kun je vinden via het menu.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven