Uitgeverij Mark’s

Na een enerverend schrijfproces en een uitgebreide redactie van Agnes Mika en Annette Kruisbrink was het boek Feast on Six Strings, Five Years of Guitar Festival Nordhorn eindelijk klaar voor productie.

Ik vond in Pumbo een Printing on Demand onderneming die een hoop service bood: assistentie bij de opmaak, diverse formaten, je kunt een boek per stuk laten aanmaken en een on-line bestelservice. Ik besloot het boek daar te parkeren.

Eerst maar een proefafdruk, ik koos A4 omdat ik dat gewend was. Dat ging prima, maar het boek werd nogal groot, geen pocket die je gemakkelijk kunt lezen. Daarom ging ik terug naar A5. Prima formaat! De proefafdruk zag er mooi uit.

Ik wilde het boek registreren op de bestelsite. Daar werd naar een ISBN gevraagd. Dat had ik uiteraard niet, dan moet je jezelf aanmelden bij het Centraal Boekhuis. En dat kostte geld.

“Doe het maar!” zei mijn Lief Erna, “dan is het helemaal af en bestaat het ook officieel!”

Zo gezegd, zo gedaan. Het bleek echter dat je een uitgeversprefix nodig hebt, waarmee je in eerste instantie 10 ISBN-nummers kunt aanvragen. Kortom, ik moest een uitgeverij beginnen!

Wel, dat heb ik gedaan en zo ontstond Uitgeverij Mark’s!

Na enkele weken kreeg ik mijn prefix en mijn ISBN. Uiteraard moest ik toen wederom mijn boek aanpassen, maar ja, Pumbo is geduldig. Ik was trots op het resultaat, inclusief streepjescode voor mijn ISBN.

De eerste oplage was 40 boeken en warempel werden er on-line ook nog een paar besteld. Met de verkoop wilde het helaas verder niet zo vlotten. De belangstelling was minimaal en het boek werd zelfs als competitieprijs genegeerd. Ik heb de overgebleven exemplaren verdeeld over de minibiebjes in Hengelo. Sadder and Wiser, zal ik maar zeggen.

Daarna heb ik een ISBN besteed aan het jubileumboekwerk Hommage aan Annette Kruisbrink. Ook dat is on-line beschikbaar en een aantal malen besteld, echter niet tot bestsellerniveau.

Ik heb nu nog acht ISBNs uitstaan die ik goed kan gebruiken voor een aantal nieuwe publicaties in eigen beheer. Maar daar moeten we eerst nog wat werk verzetten!

error: Content is protected !!
Scroll naar boven