Opnames: Henrik/Frederik Rung

Henrik Rung (1807 – 1871) was een van de belangrijke Deense componisten uit de 19e eeuw. Hij leerde als jongen al gitaar spelen onder meer van de legendarische Deense gitarist Søffren Degen. Een knieblessure kluisterde hem in zijn jeugd bijna twee jaar aan het bed, een tijd die hij goed gebruikte om zijn vaardigheden op de gitaar te verbeteren.

Hij deed het zo goed op het conservatorium van het Koninklijke Orkest in Kopenhagen, dat hij een studiebeurs kreeg om in het buitenland te studeren. Zo kwam hij in Italië terecht waar hij zang studeerde en een grote voorliefde kreeg voor muziek uit de Italiaanse Renaissance.

Hij werd daarop Zangmeester van het Koninklijke Theater in Kopenhagen en richtte het koor van de Cecilia Sociëteit (Cæciliaforeningen) op. Dientengevolge werd hij het meeste bekend door zijn koor- en liedcomposities.

Desalniettemin componeerde hij enkele gitaarwerken. Er zijn 4 opusnummers bekend, waaronder een kleine verzameling etudes. Vooral zijn Polonaises uit deze werken zijn niet de gemakkelijkste om te spelen met de virtuoze passages ‘in het hoog’.

Daarnaast componeerde hij een aantal bijdragen aan Albumsblade, waaronder Ricordanzi d’Italia. Hier blijkt zijn aanleg voor een duidelijke melodielijn, zoals in de koorwerken.

Frederik Rung (1854 – 1914), was de zoon van Henrik Rung. Als kind bleek al dat hij het muzikale talent van zijn vader had geërfd. Hij volgde muziekonderwijs onder andere bij Niels Gade (1817 – 1890).

Frederik Rung volgde zijn vader op als koordirigent van de Cecilia Sociëteit en als dirigent bij het Koninklijke Orkest in Kopenhagen. Verder bracht hij het tot pianodocent op het Conservatorium in de Deense hoofdstad.

Frederik Rung componeerde voor koor, kleine ensembles (waaronder mandoline en gitaar) en voor gitaar solo. Zijn composities zijn in een meer romantische stijl, waarbij je in de wendingen heel duidelijk een ‘Scandinavische’ klankkleur kunt herkennen.

Albumsblade was een coproductie van vader en zoon, die Frederik Rung in 1899 publiceerde. Rung’s solo gitaarcomposities staan allemaal in Albumsblade, hij had daarbuiten weinig gitaarpublicaties.

Opnames

De opnames van muziek van vader en zoon Rung waren de eersten die ik in 2012 met de Tascam maakte, toen nog de DR100 Mk 2. Nabewerking deed ik toen nog met Cool Edit, de voorloper van Adobe Audition.

Ik maakte de opnames van Albumsblade als oefening voor mijn allereerste gitaarconcours bij het Gitaar Festival Nordhorn. Zodoende zitten de zenuwen ook in de opnames. Toch is het een leuk document uit de begintijd. Ik was toen al heel blij dat ik hele stukken op de band kreeg.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven