Opnames: Jaime Bosch

De Spaans/Catalaanse gitarist en componist Jaime Bosch y Renard (1826-1895) was ook wel bekend als Jaques Bosch, omdat hij veel in Frankrijk werkte. Door zijn vriendschap met de Franse schilder Edouard Manet verkeerde hij in de Impressionistische kunstkringen van Parijs. Contact met de Parijse muziekscene had hij als vriend van Charles Gounod eveneens.

Dat deed zijn muziek op zich niet veel: het meeste van zijn werk draagt het signatuur van de traditionele Spaanse volksmuziek. Als je goed luistert herken je thema’s die in veel flamencomuziek voorkomen. Mede hierdoor bracht hij in Parijs een vernieuwde gitaar rage tot stand.

Hij stond als sympathisant van de Spaanse nationale muziek in hij hoog aanzien bij Felipe Pedrell, de grondgleger van de Spaanse Nationale School, die componisten als Albeniz en Granados voortbracht.

Opnames

Om te spelen met opnames heb ik als project de Six Pièces Faciles Op. 89 van Jaime Bosch y Renard integraal opgenomen. Tijdens het opnemen bleek al dat de term gemakkelijke stukjes een andere inhoud krijgt als je voor de microfoon zit.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven