Opnames: Stepan Rak

Štěpán Rak (*1945) bracht zijn jeugd door in Praag. Al heel jong werd zijn artistieke gave duidelijk. Dat bracht hem eerst naar de academie voor grafische kunsten. In zijn tienertijd werd de muziek in hem wakker en speelde hij gitaar en bas in diverse bands. Daarop doorliep hij het conservatorium, waar hij gitaar en compositie studeerde.

Hij werkte een tijd als gitarist en docent aan een conservatorium in Finland. Daarna keerde hij terug naar Praag, waar hij aan het conservatorium de eerste docent klassieke gitaar in Tsjechoslowakije werd.

Intussen had hij zich qua compositie flink ontwikkeld. Zijn leerling Vladimir Mikulka bracht Rak’s composities onder de aandacht van de gitaarwereld. In die composities introduceerde hij technische vernieuwingen zoals de vijf-vinger techniek.

Opnames

De Minutova Sola (Minutensolo’s) van Stepan Rak bleken een mooie manier om de draad van het opnemen na een tijd weer op te pakken. Het is een bundel van 31 kleine stukjes, wat soms best lastig is voor de concentratie, want voor je goed en wel in het stuk zit is het alweer afgelopen. Desondanks geven ze prima materiaal voor het spelen van stemmingen en expressies.

Het boek is ingedeeld in drie sets van tien stukken (behalve de laatste, die heeft er eentje meer. De eerste set bevat stemmingen, de tweede liedvormen en de derde dansen.

Ik gebruikte voor de opnames de volgende publicatie:

  • Štěpán Rak Minutová Sóla, Bärenreiter H7236, ISMN 9790260100190

error: Content is protected !!
Scroll naar boven