Opnames: Thierry Tisserand

Ik kwam in aanraking met de muziek van de Franse gitarist/componist Thierry Tisserand via een Russische downloadsite. Daar vond ik een PDFje van het eerste deel van Comme des Chansons, een verzameling kleine stukjes in oplopende moeilijkheidsgraad. Die bleken ontzettend leuk weg te spelen.

Google en Youtube toonden aan dat hij ontzettend populair is en veel gepubliceerd heeft, maar biografische gegevens zijn zeldzaam. Tisserand was een goede student van het conservatorium in het Noord-Franse Lille en ontwikkelde zich zowel in de klassieke als de lichte muziek en jazz. Als gitaardocent publiceerde hij een behoorlijke verzameling muziek voor alle niveau’s en een groot aantal ensembles met gitaar.

Opnames

Comme des Chansons, vrij vertaald Zoals met Liedjes. In het voorwoord van het boek staan technische aanwijzingen waaruit blijkt dat de stukjes voor educatieve doeleinden zijn. Echter, de titel is een aanmoediging, het zijn geen etudes, maar liedjes, muziek om je te vermaken. Met daarbij een heel palet aan stijlen en vormen in de lichte muze. Het korte voorwoord van Roland Dyens in dit boek is zeker bemoedigend.

De stukken zijn vrij kort, zodat ik een sterke herinnering kreeg aan de Minutova Sola van Stepan Rak. Dat was een leuk project en je vindt de opnames daarvan elders in deze sectie.

Na het proberen van wat stukjes begreep ik hen perfect en besloot er ook zelf mee aan de gang te gaan. Met het opnameapparaat erbij. Met als resultaat deze serie opnames. Opvallend aspect van al deze stukjes is een zekere mate van melancholie. Mijn gitaarlerares noemde dat typisch Frans. Tja, het land van Musette et Melancolie.

Tijdens de opnames bleek wederom dat technische eenvoud geen garantie is voor een goed gespeeld stuk. Ook bij deze stukken kostte het me tijd en herhaalde pogingen om de muziek presentabel te spelen. Waarbij je op gegeven moment een grens trekt in het aantal pogingen. Eens te meer bleek dat opnemen een extra druk legt, die genadeloos de passages laat zien die je nog niet goed in de vingers hebt. De voldoening dat het uiteindelijk toch lukt is dan ook groot.

Ik gebruikte voor de opnames de volgende publicaties:

  • Comme des Chansons 1, Lemoine 27710, ISMN 979-0230977104.
  • Comme des Chansons 2, Lemoine 27711, ISMN 979-0230977111.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven