Opnames: Johann Kaspar Mertz

Johann Kaspar Mertz werd in 1806 geboren in Pressburg, in het toenmalige Bohemen. Zijn ouders waren zo arm, dat hij reeds als twaalfjarige gitaar- en fluit lesgaf om de kost te verdienen. In 1840 vertrok hij naar Wenen om een concert carrière op te bouwen. Hij maakte verscheidene tournees, tot zelfs diep in Rusland toe, eerst alleen en later met zijn vrouw Josephine Plantin. Die tournees waren een hele prestatie met de slechte wegen en de hobbelende postkoetsen uit die tijd. In 1856 overleed hij in Wenen na een zware ziekte.

Mertz was zowel een bekend gitarist als een productief componist (meer dan honderd werken voor de gitaar). Zijn muziek zou je laat klassiek tot vroeg-romantisch kunnen noemen.

Zijn vrouw Josephine Plantin was een concertpianiste. Dat kan een verklaring zijn dat in zijn werk veel pianistische constructies voorkomen die je ook bij de Romantische componisten zoals Chopin en Schumann tegenkomt.

Opnames

Ik vind Mertz’ muziek leuk om te spelen. Zodoende heb ik er aardig wat opnames van gemaakt. Daaronder bevinden zich Nachtviole Op. 2, Nocturnes Op. 4, de speelstukken uit Schule für die Gitarre en een aantal bewerkingen uit Kukuk oder Musikalische Rundschau.

Voor de verandering speel in een aantal stukken op mijn ceder Contreras studiegitaar. Ok tref je stemmingen aan van zowel A=440 Hz als A=432 Hz.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven