Barok Diversen (Solo)

Biografieën

Op deze pagina vind je een bonte verzameling Barokcomponisten. Er is biografisch het een en ander te vertellen over de heren, dat vind je hieronder. Daarna volgt de muziek.

Ben je ongeduldig of gretig? Dan direct naar de Muziek!

Jan Anton Losy

Jan Anton Losy (ook wel gespeld Logy) (1643 – 1721) was vrij bekend onder de musici van Europa in de Barok, getuige het feit dat Silvius Leopold Weiss (1867 – 1750) Tombeau sur la Mort de Monseigneur Comte de Logy schreef ter nagedachtenis aan Losy bij diens dood in 1721.

Johann Adolf Hasse

Johann Adolf Hasse (1699 – 1783) was een destijds internationaal bekend componist van opera’s in de Italiaanse stijl. Zijn vrouw Faustina, een gevierd en vrij temperamentvol operazangeres, hield de gang er wel in.

Domenico Scarlatti

Domenico Scarlatti, die leefde van 1685-1757, was een van de grote componisten uit de Barok. Hij componeerde een fors repertoire, waarin hij vele vernieuwingen op muziekgebied introduceerde.

Zijn meest bekende werken zijn de 555 sonates voor cembalo, die hij schreef voor zijn leerling en “bazin” de Portugese prinses Maria Barbara. Hij onderwees haar cembalospel in Lissabon en toen zij met een Spaanse prins trouwde, volgde hij haar naar Madrid. Gezien het niveau van de sonates, was zij een behoorlijk getalenteerd musicienne. Ze beloonde Domenico’s moeite met het voorzien in zijn levensonderhoud en het betalen van zijn gokschulden.

Francisco Guerau

Francisco Guerau (1649-1722?) was een tijdgenoot van Gaspar Sanz. Hij begon zijn muzikale carrière op jeugdige leeftijd als jongenssopraan bij de Koninklijke Kapel in Madrid. Hij “overleefde” de baard in de keel en zette zijn loopbaan voort als zanger, zangleraar, dirigent en componist. In 1694 publiceerde hij zijn verzamelwerk Poema Harmonico (Harmonisch gedicht) voor de Spaanse barokgitaar, waaruit dit stuk afkomstig is. Zijn muziek bevat duidelijk Spaanse lied- en dansvormen zoals Pasacallas, Canario, Jacaras en Villano.

Silvius Leopold Weiss

Silvius Leopold Weiss (1686 – 1750) was een van de meest vooraanstaande luitcomponisten van de Barok die onder meer in Rome, Düsseldorf, Dresden München en Wenen werkte en tijdens zijn carrière contacten onderhield met bekende musici uit die tijd, zoals Bach. Zoals met veel muziek uit zijn tijd, raakte zijn werk na de Barok in vergetelheid, maar werden in deze tijd “herontdekt”.

Domenico Cimarosa

Domenico Cimarosa (1749 – 1801) was een componist op de overgang van de Barok naar de Klassieke periode. Als wees van arme ouders had hij het geluk dat hij een gratis muziekopleiding kreeg op het St. Maria di Loreto Conservatorium in Napels, waar hij zich ontwikkelde als talentvol zanger en componist.

In zijn dagen was hij een van de populaire componisten voor komische opera’s. Hij bracht het tot kapelmeester aan het hof van de Russische tsarina Catharina de Grote in Sint-Petersburg. Cimarosa was politiek actief in Napels, wat hem niet in dank werd afgenomen: de laatste periode van zijn leven sleet hij in de gevangenis omdat hij zijn republikeinse opvattingen iets te opzichtig etaleerde. Hij overleed in Venetië in 1801.

Robert de Visée

De Franse componist Robert de Visée (1650 – 1725). Robert de Visée was hof muzikant bij Lodewijk XIV en verdiende daarmee een zeer bescheiden salaris in vergelijking tot bijvoorbeeld zijn collega Lully. Hij schreef muziek voor luit, renaissance gitaar en kamermuziekensembles.

Graaf Ludovico Roncalli

Graaf Roncalli was muzikant en componist. Hij is vooral bekend om een boek Capricci armorici sopra la chitarra spagnola (Bergamo 1692). Hierin staan 9 ‘sonatas’ of suites voor 5-snarige Barokgitaar in Italiaanse tabulatuur, elke compositie bestaat uit 5 tot 7 delen.

Adam Falckenhagen

Adam Falckenhagen (1697 – 1754) is een componist uit de laatste bloeiperiode van de barokluitmuziek. Zoals velen van zijn collega’s trok hij door het land van het ene hof naar het andere om zijn brood te verdienen.

Santiago de Murcia

Santiago de Murcia (1673 – 1739) werd geboren in Madrid. Hij leerde het vak onder meer bij Francisco Guerau. Hij was muziekleraar en instrumentbouwer aan het hof van Maria Luisa van Savoye en men gaat ervan uit dat hij die positie bleef bekleden tot haar dood in 1714. Het ging hem daarna niet voor de wind, hij komt voor in een armoedeverklaring uit 1729.

Hij bracht drie verzamelingen composities en arrangementen uit: Resumen de acompañar, Codice Saldivar no. 4 en Passacalles y obras. De laatste twee werden teruggevonden in Mexico, waarschijnlijk vanuit Spanje meegebracht door een kolonist.

Muziek

error: Content is protected !!
Scroll naar boven