Annette Kruisbrink (Solo)

Biografie

Annette Kruisbrink werd in 1958 in Amsterdam geboren. Als kind kreeg ze muziek met de paplepel ingegoten. Ze volgde ze een aantal jaren pianoles en componeerde een aantal stukken voor dit instrument. Op haar twaalfde ruilde ze de piano in voor de gitaar en startte als autodidact met de gitaarmethode van Johan B. Kok. Aan het einde van de middelbare school besloot ze gitaar te gaan studeren aan het conservatorium in Zwolle. Ze studeerde daar bij Pieter van der Staak.

Componeren zit haar in het bloed, ze begon al jong met composities op de piano, als tiener schreef ze liedjes met gitaarbegeleiding en op het conservatorium bouwde ze haar compositievaardigheid verder uit. Na haar afstuderen deed ze de vervolgopleiding compositie aan het conservatorium in Zwolle en volgde diverse masterclasses. Met haar composities verkent ze veelvuldig andere stijlen, diverse ensembles en andere instrumenten zoals een Concertina en een Carillon.

Haar compositiestijl is breed: van hardcore hedendaags tot toegankelijk modern, met hier en daar een knipoog naar oude vormen. Omdat ze naast componeren ook zeer actief gitaar speelt, zowel solo als ensemble, zijn haar composities vast geworteld in de gitaarpraktijk. Ze werkt veel in opdracht en won met haar composities diverse prijzen. Ze is met haar inmiddels 382 composities een van de meest productieve gitaarcomponisten van Nederland.

Muziek

Ook al is Annette Kruisbrink al actief als componiste zo lang als ik gitaar speel, had ik jarenlang nog nooit van haar gehoord, laat staan muziek van haar gespeeld. Dat veranderde toen ik begin deze eeuw gitaarfestivals begon te bezoeken. Via een concours kwam ik in contact met haar muziek en beleefde een hoop plezier aan het spelen. Onder deze link vind je een bloemlezing.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven