Hedendaags Diversen (Solo)

Op deze pagina vind je een bonte verzameling hedendaagse componisten. Direct hieronder staat wat biografische informatie, daarachter vind je de muziek.

Ben je ongeduldig of gretig? Dan direct naar de Muziek!

Biografieën

Ariel Ramirez

De Argentijnse componist Ariel Ramirez (1921 – 2010) werd vooral bekend door zijn Missa Criolla uit 1964, maar hij componeerde ook de melodie van Alfonsina y el Mar. Deze muziek draagt duidelijk de sporen van de Argentijnse volksmuziek.

Eric Satie

Eric Satie (1866-1925) was een van de bekende componisten van het Impressionisme. Zijn loopbaan speelde zich voor een belangrijk deel af in de cabarets van Montmartre. Hij introduceerde een groot aantal aparte muziekstukken in een geheel eigen stijl.

Joao Pernambuco

De Braziliaan Joao Pernambuco, ook bekend als Joao Teixeira Guimaraes (1883 – 1947), leerde al vroeg op de viola caipira spelen, een kleine gitaar met stalen snaren, het Braziliaanse nationale instrument en kwam hij in contact met de muziek van de straat. Toen zijn ouders stierven kwam hij als wees in Recife terecht waar hij in zijn onderhoud voorzag in bijvoorbeeld een smederij.

In Rio de Janeiro werd hij bekend met composities van nationale muzikale vormen zoals Jongos, Valses, Toadas, en Cancoes. Omdat hij analfabeet was, moest hij erop vertrouwen dat zijn partners de muziek onder zijn naam noteerden en publiceerden. Ongelukkigerwijs maakten velen daar misbruik van, waardoor tophits onder andere namen werden verkocht en Pernambuco geen cent zag. Heitor Villa Lobos hielp hem nog voort door een aantal van Pernambuco’s liedjes te noteren en onder zijn naam te registreren.

Jorge Cardoso

Jorge Cadoso (*1949) is een Argentijnse componist/gitarist die werkzaam is in de medische wetenschap. Hij heeft tot nog toe zo’n 400 composities voor gitaar op zijn naam staan.

Astor Piazzolla

Astor Piazzolla (1921 – 1992) is vooral bekend geworden met zijn Argentijnse tangos en de vernieuwende weg die hij daarmee in sloeg. Daarnaast componeerde hij werken voor gitaar en gitaarensemble, zoals het bekende Histoire du Tango voor dwarsfluit en gitaar.

Baden-Powell de Aquino

Baden-Powell de Aquino werd in 1937 geboren in Varre-e-Sai, in de buurt van Rio de Janeiro. Zijn ouders waren blijkbaar een grote fan van de scouting, gezien het feit dat ze hem naar Baden-Powell, de oprichter van de scouting beweging, hebben vernoemd. In zijn jeugd kwam hij regelmatig in aanraking met zijn muziek, zijn ouders waren dol op huisconcerten. Baden-Powell ging gitaar studeren en werd een van de grootheden in de bossa nova beweging, die in Brazilië en daarbuiten erg populair werd. Zijn samenwerking met de zanger Vinicius de Moraes bracht een groot aantal prachtige nummers voort. Hij overleed in 2000.

Marlo Strauss

Marlo Strauss is een Duitse gitarist/componist, die even oud is als ik. Ik kreeg een bundel van zijn composities, getiteld Halbeidelsteine Vier Klangstudien für Gitarre, cadeau om eens een stukje hedendaags te spelen, en omdat het thema van de compositie (de halfedelstenen) een passie van mijn vrouw Erna is.

Matilde Tettamanti de Calandra

Matilde Tettamanti de Calandra (1909 – 1995) was een Argentijnse gitariste en componiste. Ze studeerde gitaar bij María Luisa Anido, compositie bij Alberto Ginastera en orkestratie bij Floro Ugarte. Na 1946 trok ze door Argentinie voor haar concerten en maakte deel uit van een aantal gitaarensembles.

Francis Poulenc

Francis Poulenc (1899 – 1963) kreeg in zijn vroege jeugd pianoles van zijn moeder en ontwikkelde zich na de dood van zijn ouders verder onder leiding van de pianist Ricardo Viñes. Als componist was hij autodidact. Hij kwam in contact met de Le Groupe des Six, een componistencollectief dat zich met lichtvoetige en extravagante composities afzette tegen de loodzware romantiek van die tijd (de twintiger jaren van de 20e eeuw). Darius Milhaud, Arthur Honegger en Eric Satie waren belangrijke leden van dit collectief.

Hij componeerde pianowerken, liederen op gedichten, kamermuziek, koorwerken en zelfs een enkele opera. Zijn muziek kenmerkt zich door eigenzinnigheid en een grote nadruk op melodie.

Gary Ryan

Gary Ryan (*1969) is een Engelse gitarist en componist. Hij studeerde piano en gitaar in zijn jeugd en ontwikkelde zich via de Guildhall School of Music and Drama en de Royal Academy of Music tot een bekende gitarist, componist en muziekdocent.

Qua composities richt hij zich tot gitaristen van allerlei niveaus.

Muziek

error: Content is protected !!
Scroll naar boven