Pieter van der Staak

Biografie

Pieter van der Staak (1930 – 2007) begon met gitaarspelen in de oorlogsjaren als autodidact. Vlak na de oorlog vertrok hij naar Parijs en speelde daar als gitarist in bands. Hij deed auditie bij Andrès Segovia in Italië en werd toegelaten bij zijn cursussen op de Academia Musicale in Siena. Daar kreeg hij ook les van Alirio Diaz en Emilio Pujol en voltooide later zijn muziekopleiding aan het Conservatorium van Maastricht. Daarop trad hij als allereerste vakdocent gitaar in dienst bij het Conservatorium in Zwolle. Daar stond hij in 1968 aan de wieg van de Zwolse Gitaarweken, een uniek concept in de zestiger tot en met tachtiger jaren.

Hij was een gevierd gitarist, gitaardocent en componist. Hij schreef veel kamermuziek voor allerlei instrument combinaties, waaronder gitaar, er staan 269 werken geregistreerd. Vooral de gitaarensembles kwamen uit in een tijd dat daar in Nederland nog niet veel voor werd geschreven. Ik ken hem voornamelijk van solowerk, alhoewel een paar van zijn stukken ook op ensembleworkshops langskwamen.

Muziek

Hier vind je het solo materiaal van Pieter van de Staak dat ik in de loop der jaren heb gespeeld. Five South American Pieces heb ik aangeschaft toen ik Bailecito een keer hoorde spelen, de Five Exotic Dances vond mijn echtgenote zeer oplettend in de muziekbak bij de Kringloop. Het stuk uit 1967 deed het nog prima.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven