Anton Diabelli

Biografie

Anton Diabelli (1781 – 1858) werd geboren in het Oostenrijkse Mattsee. Tijdens zijn priesteropleiding maakte hij kennis met de kerkmuziekcomponist Michael Haydn, de broer van de bekende Joseph die in het klooster muziek doceerde en besloot zijn bakens te verzetten.

Diabelli was het meest bekend vanwege zijn muziekuitgeverij Cappi & Diabelli, die al vroeg de werken van Franz Schubert publiceerde. Daarnaast was Diabelli piano- en gitaarleraar in Wenen en componeerde hij een bescheiden repertoire, onder meer voor piano, piano en gitaar en gitaar solo en duo. Veel van Diabelli’s werk was gericht op zijn lespubliek, welke beginnende pianist kent zijn Sonatina’s niet?

Zijn muziek werd in bredere kring bekend toen hij een wedstrijd uitschreef waarbij bekende componisten variaties moesten schrijven op een door hem gecomponeerde wals. Ludwig van Beethoven pakte die handschoen indrukwekkend op en zette het simpele Diabelli thema helemaal naar zijn hand met zijn 33 variaties in de Diabelli Variaties Op. 120.

Muziek

error: Content is protected !!
Scroll naar boven