Dioniso Aguado

Biografie

Dioniso Aguado (1784 – 1849) was een landgenoot van Fernando Sor, en was ook met hem bevriend toen ze samen in Parijs woonden. Sor’s gitaarduo Les Deux Amis getuigt van deze vriendschap.

Aguado experimenteerde met het spelen met vingernagels, in die tijd een noviteit voor de gevestigde orde gitaristen, en was zijn tijd vooruit met een gitaarstandaard waarmee je tijdens het spelen de spierbelasting door houding en spel kon verminderen. Een soort negentiende eeuwse Ergoplay.

Aguado is bekend om zijn Escuela de Guitarra uit 1825 plus een aantal solowerken, waaronder een paar hele moeilijke waarin op de hedendaagse gitaar onmogelijke strekpartijen voorkomen. Gelukkig vergat hij ook de minder getalenteerde gitarist niet en schreef zijn Dix petites Pièces non difficiles Op. 14.

Je zult echter merken dat het begrip “niet moeilijk” niet betekent dat het gemakkelijk is. Bij het doorspelen merkte ik al dat Aguado beslist geen makkelijk Carulli niveau is. Het uitzoeken van het positiespel is vaak een puzzel en versieringen over drie noten vormen no weleens een lastige strek. Toch zijn de stukken met aandachtige studie goed te spelen

Muziek

error: Content is protected !!
Scroll naar boven