Matteo Carcassi

Biografie

Matteo Carcassi (1792 – 1853) was in de eerste plaats een begaafde concertgitarist die pas op latere leeftijd ongeveer 100 werken componeerde.

Carcassi werd in Florence geboren, juist toen in Frankrijk de revolutie uitbrak. Als kind begon hij met pianospelen, maar werd algauw een virtuoos op de gitaar. Via Duitsland trok hij naar Parijs, waar hij enige tijd in de schaduw van Fernando Carulli zijn gitaarpraktijk uitoefende.

Qua composities staat hij een beetje in de schaduw van de groten als Sor en Giuliani. Desondanks zijn de Methode en de bekende 25 Etudes Melodiques et Progressives tot op heden bekend.

Muziek

Diverse Stukken

Op deze pagina vind je een mix uit Carcassi’s werken, waaronder arrangementen van de pianomuziek van Henri Herz en Franse volksdansjes.

Contredanses Françaises uit Nouveau Recueil Op. 8

In de negentiende eeuw ontstond er een groeiende markt voor bladmuziek voor thuisgebruik. Zo ook voor de gitaar. Zodoende componeerde bijna iedere gitaargrootheid een aantal werken die voor de amateurs speelbaar waren.

Ook Carcassi componeerde een aantal werken voor de liefhebbers, waaronder zijn Op. 8 Etrennes aux Amateurs ou Nouveau Recueil de Six Contredanses Francaises, Six Valses et Trois Airs Varié, een titel die vertaalt als Nieuwjaarsgeschenk voor Amateurs, of Nieuwe Verzameling van zes boerendansen, zes walsen en drie liederen met variaties.

Ik beperk me tot de Contredanses, ofwel de boerendansen. Het aardige hierbij is, dat de meeste partijen aanwijzingen bevatten voor de manier waarop gedanst moet worden. Blijkbaar had Carcassi ze bedoeld als echte dansmuziek. De aanwijzingen geven bijvoorbeeld de dansfiguren aan, zoals Demie Queue du Chat, Chaine anglaise entière, Demie chaine anglaise, Demie Queue du Chat en Tour de Mains, allen Franse (volks)dansfiguren, of geven de soort dans aan, bijvoorbeeld een Poule of Pantalon.

De structuur van de Contredanses is zo te zien gebaseerd op de oude liedvorm, dat wil zeggen een refrein met coupletten, een soort Rondo vorm dus. Het viel uit de partij echter slecht op te maken waar de herhalingstekens zitten. Dus heb ik er zelf een gooi naar gedaan.

Amusement ou 12 Morceaux Faciles Op. 10

In deze sectie vind je Carcassi’s Opus 10, een interessant werk voor de amateurs, getiteld Amusement ou 12 Morceaux Faciles. Gemakkelijk is uiteraard relatief, want met name het laatste thema met variaties stuk vraagt best wat oefening.

Etudes Op. 60

De 25 Etudes Melodiques et Progressives zijn tot op heden bekend en in gebruik. Op deze pagina vind je een select aantal.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven