Heinrich Albert

Biografie

Heinrich Albert begon zijn muzikale carrière niet als gitarist, maar als koperblazer en violist. Componeren deed hij echter al wel, maar dan onder schuilnamen zoals Enrico Alberto (een duidelijk Italianisme) en Henry Albert (goed voor de Franse markt).

Gaandeweg ontwikkelde hij zich als autodidact op gitaar en mandoline. Hij zette zijn ervaringen op papier en noten middels een gitaarmethode Moderner Lehrgang des künstlerischen Gitarrenspiels en een aantal bundels Etudes. Opvallend bij deze etudes is de duidelijke rol voor de gitaarleraar die zijn eigen (moeilijkere) partij moet meespelen met de leerling, met als resultaat best goed klinkende duo’s.

Naast eigen composities voor solo-gitaar bewerkte hij een groot aantal volksliederen en componeerde hij ensemblewerken met gitaar.

Muziek

Albert’s stijl is voor de periode waarin hij zijn successen vierde, rond de eeuwwisseling van de twintigste eeuw, redelijk traditioneel, meer negentiende-eeuws dan twintigste-eeuws. Dat is duidelijk te horen in de vorm van bijvoorbeeld zijn Sonatines. De duidelijkheid geeft echter wel gelegenheid om de uitvoering afwisselend te maken.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven