Pedro Qijano

Biografie

De gitarist Domingo Pratt (1886 – 1944) beschrijft de gitarist Pedro Mansilla Quijano (1879 – 1945) in zijn Diccionario de Guitarras, Guitarristas y Guitarreros.

Quijano werd geboren in de stad Salta en overleed in Buenos Aires.

In 1887 studeerde hij viool aan het Nationaal Conservatorium in Buenos Aires. Toen ontmoette hij in een cafeetje in de stad een Payador, een minstreel-achtige muzikant die volksliedjes met begeleiding zingt. Hij verloor terstond zijn hart aan de gitaar en leerde spelen als autodidact. Met de gitaar kwam hij in contact met de gitaar-scene in Argentinië waar hij veel van leerde. Hij bouwde een lespraktijk op die zeer populair was bij de gegoede burgerij.

Hij gaf concerten op beperkte schaal, voornamelijk in huiskamers en cafés. Hij schijnt een muzikale bijdrage te hebben geleverd aan de revolutie van 1905 door Vidala’s (Argentijnse volksdansen) te spelen tijdens de nachtwachten van de opstandelingen.

Quijano stond bekend als tango-vervalser, waarbij hij naar verluidt bestaande composities tot nieuwe combineerde. Daarnaast schreef hij een klein deel van zijn volkslied-arrangementen repertoire uit in een verzamelwerk Auras Camperas. Vreemd genoeg werd zijn werk in Argentinië populair omdat men dacht dat hij al dood was.

Muziek

error: Content is protected !!
Scroll naar boven