Thomas Ambroise

Biografie

Thomas Ambroise (1811 -1896) kreeg in zijn jeugd al les op piano en viool van zijn ouders die beiden muziekleraar waren. Hij studeerde piano en compositie aan het conservatorium in Parijs.

Het grootste deel van zijn werk bestaat uit opera’s, vooral in het genre Opera Comique had hij succes. Met zijn opera’s Mignon en Hamlet vestigde hij ook zijn naam buiten dit genre. Hij besloot zijn loopbaan als muziekpedagoog en directeur van het conservatorium van Parijs.

Muziek

Airs de Ballet zijn melodieën die worden gebruikt als tussenspel tussen bijvoorbeeld de verschillende bedrijven. Hieronder staan drie voorbeelden door Thomas Ambroise (1811 -1896) uit het ballet La Gipsy. Het ballet is een drie-akter gebaseerd op een libretto naar het boek Novelas ejemplares: La gitanilla van Miguel de Cervantes, de auteur van het beroemde Don Quijote ofwel Don Quichot. De in die tijd beroemde danseres Fanny Elssler danste daarin de prima donna.

Normaal gesproken krijgt een ballet orkestbegeleiding. Dit past niet op de gitaar, dus dit stuk is een voldoende vereenvoudigd arrangement, dat in een 19e eeuws gitaarmagazine verscheen.

error: Content is protected !!
Scroll naar boven