
Veel gestelde Vragen
Wat is de voornaamste doelstelling van de DOS Amigos Homepage?
Met deze site wil ik bladmuziek voor klassieke gitaar (solo, duo en ensemble) kosteloos ter beschikking stellen aan de klassieke gitaargemeenschap. Praktisch alles van deze muziek heb ik in de loop der jaren (ik speel nu meer dan vijf en dertig jaar) zelf gespeeld ( 😉 wat natuurlijk niet zeggen wil dat ik alles perfect kan uitvoeren) en voor eigen gebruik op noten gezet. Het leek me een goed idee om die muziek te delen.
Zijn er nog meer doelstellingen?
Jazeker, ik noem er een paar:
- Het schrijven over en verslag doen van de activiteiten van de Gitaarkring, een kleine club van gitaristen die in huiselijke kring voor elkaar voorspelen.
- De publicatie van mijn verslagen van het Twents Gitaarfestival, waar ik zelf aan mee heb gedaan.
- De publicatie van mijn verslagen van het Gitaarfestival Nordhorn, waar ik zelf aan mee heb gedaan.
- Wat informatie verschaffen over mijn eigen muziekpublicaties bij Van Teeseling.
- Verhaaltjes schrijven over de gitaar Cd’s die ik mooi vind.
- Mijn eigen opnames laten horen.
- Lekker pennen over mijn schrijfwerk rond fantastische realiteit en realistische fantasie.
- Links onderhouden naar diverse muziek- en schrijverssites.
Hoe lang bestaat de DOS Amigos Homepage?
Ik begon een eerste versie van de DOS Amigos Homepage in 1998. Ik had toen net Internet en een cursus HTML op het werk vormde een prima aanleiding om zelf iets te maken. Ik had 5 MB-webruimte van mijn toenmalige provider, waar de mails nog vanaf gingen, dus het was behoorlijk behelpen.
Nu zit ik op onbeperkte opslag onder een eigen domeinnaam, best voldoende om een grotere site op te zetten inclusief mp3s om de meer dan 600 gitaarstukken af te kunnen spelen. In vroeger dagen moest ik MIDI-files gebruiken om ze af te spelen, maar die tijd van het op zijn hoogst blikken Windows geluidje is nu voorbij. Met de Sibelius klanken lijkt het een beetje op gitaar.
Hoe kom je aan de naam DOS Amigos?
Die naam stamt van het gitaar duo dat bestond uit ondergetekende -Mark de Gooijer- en de gitarist Hans Oosterwal. Dit duo heeft vijftien jaar bestaan, maar is in 2007 helaas uit elkaar gevallen.
Ooit maakten we onze arrangementen met de aloude Musicator muzieksoftware op een DOS-computer, zelfs nog onder Windows 3.11. We brachten daardoor buiten het repeteren aardig wat tijd achter het beeldscherm door. Het besef dat we met DOS bezig waren en op zowel muzikale als vriendschappelijke basis een duo vormden gaf aanleiding tot de naam DOS Amigos.
Ondanks het feit dat het gitaar duo niet meer bestaat, was de naam wel een begrip geworden, getuige het bezoekersaantal dat inmiddels ruim boven de 100.000 ligt (op het moment komen er 4000 – 5000 per maand bij). Daarom ga ik door met de site onder deze naam, alleen is het motto DOS Amigos, dos Guitarras gewijzigd in DOS Amigos: La guitarra y Yo! (De Gitaar en ik). Dat laatste is voor mij als solist uiteraard altijd blijven gelden.
De hoeveelste Remake van de Site is dit nu al?
De eerste versie van de site maakte gebruik van frames. Dat was nog in de tijd dat Netscape de meest populaire browser was. Frames bleken toch niet gemakkelijk: je kreeg de gekste effecten met resizen van het browser venster.
Daarna heb ik een vaste layout in tabelvorm gemaakt. Dat werkte een stuk beter en stabieler, maar had vooral bij onderhoud zijn beperkingen
Na bijna zes jaar dezelfde layout kreeg ik lentekriebels. Ik heb eerst wat geëxperimenteerd met de content managementsystemen Joomla en Drupal voordat ik besloot technologisch een kleiner stapje vooruit te doen met de CSS gestuurde ’table-less’ layout.
Weer zes jaar later (het lijkt wel een ‘six-year itch’) kreeg ik opnieuw lentekriebels. Ook nu liep een experiment met Joomla op niets uit. Daarom heb ik de graphics opgefrist en een broodkruimelnavigatie toegevoegd. Verder ben ik overgestapt op MP3 geluidsbestanden in plaats van MIDI-files.
Uiteindelijk begon het toch weer te kriebelen in 2017 en ben ik gaan experimenteren met een WordPress lay-out met vertaal plugin. Dat was een hele klus met in totaal bijna 3000 HTML-pagina’s. Het werd wel een mogelijkheid om de site op te frissen en toekomstbestendig te maken. Ik kreeg bijvoorbeeld de gelegenheid om de veelvuldige herhaling in componistenbiografie wat te verminderen.
Echter, de WordPress materie bleek nogal problematisch toen ik het effect van slecht geüpdatete plug-ins tegenkwam. Daarom heb ik de hele site weer in klassiek HTML gecodeerd, maar wel met de nieuwe lay-out en structuur. Heel veel WordPress toeters en bellen bleek ik namelijk niet nodig te hebben, en die ballast maakte de site te zwaar. Ik heb wel een kleine WordPress instantie gebruikt om een blog eraan te hangen.
Na twee jaar besloot ik na goede ervaringen met een blog, toch het WordPress platform te gebruiken, omdat het beheer veel gemakkelijker is. Met een minimalistische layout is de DOS Amigos Homepage nu ook goed te volgen op Tablet en Smartphone.
Wat vind je op deze site?
De opties in het top menu geven al een beetje aan wat je op deze site kunt vinden. In kort bestek is dat het volgende:
Muziek voor Solo gitaar, van Renaissance tot en met de eerste helft van de twintigste eeuw. Indien beschikbaar is de bladmuziek is in pdf-formaat, van ieder stuk kun je een MP3-bestand beluisteren om een indruk te krijgen hoe het klinkt.
Muziek voor gitaar Duo, van Renaissance tot Rock. Dit is het repertoire van het aloude gitaar duo DOS Amigos. Ook hier indien beschikbaar de bladmuziek in PDF en een MIDI bestand voor het geluid.
Muziek voor gitaar Ensemble, van alles wat. Hier staan de stukken voor de Gitaarkring en wat materiaal voor ensembles zoals gitaar en fluit, en gitaar en zang.
De rubriek Gitariteiten: tips, mijmeringen en verhalen rond de gitaar.
De rubriek Evenementen, met daarin verslagen van het Gitaar Festival Nordhorn, Twents Gitaarfestival en de Gitaarkring.
Een rubriek Allerlei met daarin: Deze FAQ, de geschiedenis van DOS Amigos, Cd-reviews, bestelinformatie van bladmuziek en speciale stukjes.
Opnames, mijn eigen opnames van gitaarstukken.
De Muziek
Het overgrote deel van de DOS Amigos Homepage is gewijd aan het delen van muziek.
De gitaarmethode van Aaron Shearer, de bekende Amerikaanse gitaarpedagoog, stelt de gitaarstudent als doel het delen van muziek, dat wil zeggen het voorspelen voor publiek. Dit doel brengt je buiten (de bescherming van) de studeerkamer en de kleine kring, maar maakt de effort die je in je gitaarmuziek steekt nuttig: je kunt er andere mensen mee ontroeren, plezieren, verbazen en zelfs doodergeren (uiteraard hopen we dat zoiets niet gebeurt).
Je kunt de muziek die je zelf speelt ook op een andere manier delen, het ter beschikking stellen van bladmuziek stelt anderen in staat om die muziek zelf te spelen en desgewenst weer met anderen te delen. En dat is wat de DOS Amigos Homepage beoogt te doen, althans voor muziek in het Public Domain. Dit geldt voor volksmuziek en klassieke muziek van voor 1938.
Stukken waarvan ik verwacht dat er auteursrechten aan vast hangen kun je wel afspelen, maar de bladmuziek komt niet tevoorschijn. Ter compensatie vermeld ik de bron met een eventueel publicatienummer bij wijze van reclame voor de uitgever, dan kun je de muziek kopen als je haar leuk vindt.
Al de muziek op deze site vormt een geschiedenis. De solomuziek heb ik in de meer dan veertig jaar dat ik bezig ben voor het overgrote deel zelf gespeeld. Dit zijn alleen de klassieke stukken, het populaire materiaal dat ik heb gespeeld staat niet op deze site. De duo muziek is de geschiedenis van het Gitaar duo DOS Amigos: 15 jaar repertoireopbouw. De ensemblemuziek stamt uit de Gitaarkring en een paar ensemblepogingen met andere instrumenten.
Systeemeisen
Als je deze homepage kunt zien, heb je al aan aardig wat systeemeisen voldaan. Toch noem ik ze gemakshalve nog even op. Om alle faciliteiten van deze homepage te kunnen gebruiken, heb je het volgende nodig:
- Een computer met OS-n (Macintosh) Windows (95, 98, XP, Vista, 7 of 10) of Linux als operating system en een werkende Internetaansluiting.
- Een webbrowser die met WordPress sites overweg kan en niet alles wegfiltert.
- Een geluidskaart die de MP3’s kan afspelen. Moderne operating systemen kunnen allemaal MP3’s aan. Heb je iets ouders, dan moet je een passende Codec zoeken en installeren…
- Een exemplaar van de Acrobat Reader of andere pdf-reader voor het bekijken van de bladmuziek. Acrobat Reader kun je gratis downloaden bij Adobe. Acrobat Reader moet minimaal versie 3 zijn. Ik heb de font-inbedding aangezet, dus de noten zouden zichtbaar moeten zijn, ook al heb je de fonts zelf niet op je systeem.
Navigatie op de Site
Het top menu is het voornaamste navigatiemiddel om de grote segmenten van de site te bezoeken.
Diepere navigatie wordt opgelost met plaatselijke menu’s. Binnen bijvoorbeeld een wat kleiner segment zoals de Renaissancemuziek in de Solo afdeling, komt er een navigatiemenu naar de componisten die er in die sectie zitten. Iedere componist krijg dan een of meerdere pagina’s met zijn of haar stukken.
Eenzelfde soort opzet krijgen de grote tekstfragmenten zoals de Gitariteiten en de festivalverslagen. Daarbij komt er nog een extra handigheidje: Knoppen voor Vorig Artikel, en Volgend Artikel. Die maken doorbladeren mogelijk zonder het zij menu te gebruiken.
Browser Snekjes
Dit verhaal is voor een belangrijk gedeelte geschiedenis, het WordPress platform is verrassend compatible met moderne browsers. Ik denk dat browsers als Internet Explorer 5.5 nu zo langzamerhand uitgestorven dinosaurussen zijn! Toch is het leuk om nog eens over de oude tijden te vertellen.
Toen ik voor het eerst met Cascaded Style Sheets in aanraking kwam, zag ik CSS als een handige manier om tekst- en tabel lay-out onder controle te krijgen. Er bleek echter veel meer te kunnen met CSS, waaronder een centrale definitie van de lay-out van je website.
Een van de vorige versies van de DOS Amigos Homepage was helemaal gebaseerd op geneste tabellen. Een nadeel was, dat je bij update en onderhoud je tekst tussen alle table-cell markeringen nogal moeilijk terug kon vinden. Dat maakte ook kleine updates een hele klus.
Bovendien was ik niet tevreden met de navigatie. Ik wilde de grotere onderdelen van de site sneller bereikbaar hebben, liefst met een top menu. Verder zaten er een paar heel lange documenten in die vroegen om een navigatie met een menu.
Zodoende was ik toe aan een flinke update van de site.
Ik heb eerst een tijde gespeeld met database gestuurde websites met een content managementsysteem zoals Joomla en Drupal. Dat bleek voor mij toen een brug te ver: ik snap graag wat ik doe en die virtuele toestanden rond een database waren voor mij moeilijk te volgen: ik wist niet waar mijn informatie bleef en je moest zo ontzettend veel metadata toevoegen.
Een van de eisen voor een content managementsysteem is de beschikbaarheid van een webserver zoals Apache en MySQL en PHP-ondersteuning. Wel, dat zat er in mijn eenvoudige webspace van @home niet in. Ik zou naar een hosting provider moeten verhuizen, met alle gevolgen van dien voor iedereen ter wereld die de DOS Amigos Homepage gebookmarkt heeft.
Bovendien is het knap lastig om in Joomla en Drupal je eigen layout te realiseren. Er waren templates genoeg, maar geen van allen voldeed aan mijn eigen idee. Zelf maken vereist diepgaande kennis van de materie, best interessant maar ik wilde de website op korte termijn kunnen verbouwen.
Na een paar door onbekende oorzaak corrupt geraakte MySQL databases (je kunt dan niets anders meer dan uithuilen en opnieuw beginnen) hield ik dat traject maar voor gezien.
CSS leek mij een beter overzicht te bieden: een tabel loze lay-out met DIVjes maakte het in ieder geval eenvoudiger om de eigenlijke content terug te vinden bij upgrade en onderhoud. Een afweging van het werk dat je moest doen om mijn oude website om te zetten in een content managementsysteem of CSS gestuurde lay-out viel weliswaar niet hard in het voordeel van CSS uit, maar het overzicht maakte veel goed.
Zodoende studeerde ik een tijd op de mogelijkheden van CSS en ontwierp mijn eerste lay-out in stappen. Dat alles met behulp van Firefox en ingebouwde web developer extensies. Het resultaat was prima, de gevolgen van de instellingen kon je keurig volgen.
Een goede tip van menig websitegoeroe is “test je website op alle browsers waarvan je verwacht dat de mensen die zullen gebruiken.” Vooral voor CSS-ondersteuning is dat een absolute must. Vooral Internet Explorer versies blijken namelijk snekjes te hebben die je prachtige lay-out compleet verpesten.
Ik heb daarom de Internet Explorer versies vanaf 5.5 gedownload en op het systeem gezet en daarmee de lay-outs getest.
Wat een zooi! Iedere Internet Explorer versie lager dan 7 deed het anders, maar allemaal fout. Ik maakte kennis met tal van bugs die het definiëren van een layout moeilijk maken. Er waren tal van work-arounds, maar de meeste bleken niet onder alle omstandigheden te werken.
Gelukkig kent Internet Explorer een eenvoudige versiedetectie, die je mooi kunt gebruiken om zogenaamde ‘conditional CSS rules’ aan te sturen, een speciaal bestandje voor iedere Internet Explorer versie met aangepaste regels van de ‘standaard’ CSS.
Je maakt die aanpassingen volgens de ‘trial and error’ methode, met het schroeven aan de parameters van de CSS-regels. Net zolang totdat het voor alle browsers een beetje hetzelfde eruitziet en de pagina’s hetzelfde reageren.
Dat is grotendeels gelukt, ook al zijn er nog wel wat snekjes over. Een bloemlezing:
- Voor Internet Explorer 6 moest ik een footer definiëren om te voorkomen dat de laatste karakters uit de content onderaan de pagina terugkwamen. Vandaar dat smalle blauwe balkje onderaan.
- Bij Internet Explorer 5.5 wordt er rechts van de content een kolommetje van paar pixels leegte vertoond. Content-breedte verhogen helpt niet. Jammer maar helaas, dus.
- Bij Internet Explorer 6 en lager blijkt het ‘oplichten’ van tabelcellen bij ‘mouse-over’ niet te werken. Jammer, want die terugmelding van ‘waar ben ik?’ was wel handig. Misschien vind ik er nog een oplossing voor.
Eens te meer blijkt het weer: ‘Al is de (CSS) norm nog zo snel, de realiteit achterhaalt hem wel!’ Maar er is hoop voor de toekomst: de CSS-ondersteuning van Internet Explorer 7 is voor deze site in ieder geval goed. Tot de volgende technologie sprong, vrees ik.
Inmiddels zitten we in 2019 en ben ik overgeschakeld naar een WordPress opzet. Ik vond een goed functionerend thema met een frisse bijna minimalistische lay-out. Omdat Wordpress zo wijd verspreid is, hoop ik maar dat er geen browser snekjes meer zijn, want de tijd dat ik diep in de code zit te graven is met deze technologie voorbij. Kijk voor de gein maar eens in de source code van een WordPress webpagina in je browser, te ingewikkeld voor een simpele HTML-codeerder zoals ik!